Interieur

Horizon, het ontstaan van een kunstwerk

Horizon, het ontstaan van een kunstwerk
Halverwege vorig jaar leverde ik een kunstwerk op in een nieuw wooncentrum in Brielle, 9 meter hoog en 3 meter breed. De creatie en produktie van dat werk was een boeiend en leerzaam proces.
Stichting Ouderenzorg Rotterdam had kort achter elkaar twee nieuwe huisvestingsprojecten voor de senior huurder gerealiseerd. Aan het Centrum Beeldende Kunst in Rotterdam werd gevraagd om een team kunstenaars te selecteren voor twee kunstwerken in de entrée van het Geuzenhof in Brielle. Een tekenaar/schilder voor een tweedimensionaal werk op een wand en een beeldhouwer voor een driedimensionaal werk op de vloer.


foto: Max Dereta
Bekijk de fotospecial met meer werk van Lisa van Noorden

Het CBK koppelde mij aan Ingrid Verhoeven, beeldhouwster. Gezien de overeenkomsten in ons werk (menselijke vormen, lijnenspel) maar ook juist door de verschillen (ingetogen vs communicatief). Verhoeven maakt verstilde driedimensionale portretten van gecoat PU schuim. Om uzelf een beeld te vormen: even surfen naar Google afbeeldingen en Ingrid Verhoeven intikken. Beiden maken wij in ons werk sterk gebruik van lijnenspel. Verhoeven door de naden tussen de aan elkaar gelijmde Pu schuimplaten fel te kleuren en ik in mijn vaak zeer gestilleerde tekeningen.

Wij kregen een briefing, een rondleiding door het pand en 3 weken de tijd om met een ontwerp te komen. Ik ging aan de slag met het thema levensloop. 55plussers kennen het klappen van de zweep en zijn gevormd en gegroeid door hun ervaringen. Mijn ontwerp bracht deze ervaringen terug naar essentiele thema’s als liefde, familie, vriendschap, schoonheid en passie.

De enorme verticale wand met de unieke lichtinval van bovenaf inspireerde me om een vorm te kiezen die naar het licht toegroeit. Ik ontwierp een gigantische collage van tekeningen, bestaande uit 9 rechthoekige acrylaat panelen waarvan de bovenste halfrond gefreesd werd. Hierdoor ontstond een associatie met een kerkraam. Ik noemde het werk Horizon, vanuit de gedachte dat er mooie dingen voor, maar ook achter de einder liggen.

Omdat ons werk dicht bij elkaar in de centrale hal geplaatst zou worden overlegden wij een tweetal keren om zeker te stellen dat ons kleurenpalet elkaar niet in de weg zou zitten. Verder maakten wij geen afspraken.


foto: Max Dereta
Bekijk de fotospecial met meer werk van Lisa van Noorden

Verhoeven en ik presenteerden ons ontwerp en het achterliggende concept aan de opdrachtgever en het CBK. Over beide werken werd flink gediscussieerd. Waar was de verwijzing naar Brielle in het werk van Lisa van Noorden? En wat deed die halfblote danseres daar bovenin het werk? Hoe zou de associatie met een kerkraam bij de bewoners vallen ( in die contreien en leeftijdsgroep veelal met een religieuze achtergrond)?
Waarom keken de zusters van Ingrid Verhoeven elkaar niet aan?
Hadden ze soms ruzie? En waarom waren ze slechts vanaf hun middel te zien? Waren beide werken wel goed te installeren? Wat als iemand er met een rollator tegenaan zou rijden?

Misschien ben je verbaasd dat de discussie over zulke elementaire onderwerpen gaat. Dat het zo down to earth is. Uiteindelijk is de keuze voor een ontwerp toch vooral een emotionele, geleid wordt door basale voorkeuren voor kleur en vorm. Inhoudelijke uitgangspunten vormen minder een leidraad dan je zou verwachten. Soms moet je als kunstenaar je uitgangspunten verdedigen maar vaak loods je de klant door het keuzeproces zonder ze zelfs maar expliciet te hoeven benoemen.

Nu het schetsontwerp goedgekeurd was startte ik met het maken van een twintigtal nieuwe tekeningen. De tekeningen werden op hoge resolutie ingescand en in de computer over elkaar heengelegd en tot een compositie gevormd. Het digitale document werd op grote vellen vinyl geprint. Deze prints werden achter acrylaatplaten geplakt. Een prachtige techniek die garant staat voor een levendig beeld.

Maar ook voor ons gold..no tears, no glory..
De gigantische vinylstickers zonder bubbels op de plaat plakken bleek nog een behoorlijke uitdaging voor de producent. Net als de montage van de platen tegen de wand. Het onderste paneel werd twee keer vervangen. De beelden van Verhoeven konden niet in de vloer gefundeerd worden. Uiteindelijk werd besloten ze op de vloer te lijmen.

Maar het is gelukt..de hordes werden genomen en wij zagen dat het goed was. Wij, het CBK, de opdrachtgever en de bewoners waren gelukkig met het resultaat. De een misschien wat sneller dan de ander. We ontkurkten een fles champagne en toastten op ons volgende project.

Horizon krijgt een vervolg in de vorm van een nieuw produkt. Wij noemen het een identity produkt; een verbeelding van de identiteit en ambities van een organisatie. Wilt u voor uw bedrijf uw eigen unieke Horizon laten creeeren? Surf dan naar www.lisavannoorden.nl/index-horizon.php