Vastgoed

1 op 10 Vlamingen in centrumsteden heeft minstens 2 woningen

1 op 10 Vlamingen in centrumsteden heeft minstens 2 woningen
9% van de Vlamingen in de centrumsteden geeft aan twee (of meerdere) woning(en) te bezitten, en 8% heeft plannen om een extra woning te kopen. Dat blijkt uit een onderzoek van iVox in opdracht van CORES Development [1]. Ook banken stelden deze trend al vast, zo was in 2018 1 op 4 hypothecaire leningen bestemd voor een tweede verblijf, tegenover 1 op 5 het jaar daarvoor [2]. De meesten (35%) zien zo’n aankoop als een investering, zij het door te verhuren of door te verkopen met meerwaarde. 16% ziet het als een manier van sparen, omdat ze vinden dat spaargeld niet veel meer opbrengt.

Steeds meer kopers-investeerders

Ook bij CORES Development, vastgoedontwikkelaar uit Antwerpen, zagen ze het aantal kopers-investeerders stijgen van 35% naar 50% op amper 5 jaar tijd. In tegenstelling tot kopers-eindgebruikers verkopen zij de woning later door met meerwaarde, of halen er rendement uit door te verhuren. De cijfers bevestigen dit. 30% van de investeerders uit het onderzoek geven aan dat zij extra rendement willen halen uit hun extra woning door die te verhuren. 6% gaat voor verkoop met meerwaarde.

Maar ook voor de uitgestelde eindgebruiker, die een tweede verblijf koopt met als doel er pas later zelf in te trekken, is zo’n aankoop een goede investering. Dat is vandaag voor 16% van de Vlamingen in centrumsteden een reden om een tweede woning te kopen.

Sophie Deprez, CCO van CORES Development: “We zien vooral mensen die hun spaarcenten veilig en rendabel willen beleggen en vaak in aanvulling van hun (toekomstig) pensioen op zoek zijn naar inkomsten. De gemiddelde particuliere investeerder kijkt vooral naar centrumlocaties niet te ver uit zijn eigen woonbuurt en zoekt een totaaloplossing: hoe minder men moet tussenkomen in de afwerking van het appartement en de verhuur nadien, hoe beter. Uitgestelde eindgebruikers zien we dan weer vaker bij de start van een nieuwe project, zo hebben ze nog veel keuze en afwerkingsmogelijkheden.”


De belangrijkste redenen voor Vlamingen in centrumsteden om een extra woning te kopen:
  1. Om rendement uit te halen door te verhuren (29,3%)
  2. Als vakantieverblijf (17,8%)
  3. Om te sparen, omdat het meer opbrengt dan spaargeld (16%)
  4. Om er later zelf te gaan wonen (15,5%)
  5. Om met meerwaarde door te verkopen (5,6%)
  6. Als kot/verblijf voor de kinderen (2,4%)

Investeringstrends

CORES Development stelde de voorbije jaren vast dat er in de centrumsteden vooral geïnvesteerd werd in compacte appartementen met 1 of 2 slaapkamers met een gemiddelde investering tussen de 250.000 en de 300.000 euro. In de kleinere steden of gemeenten werd er ook geïnvesteerd in grotere appartementen voor de verhuurmarkt. Het rendement ligt hier dan misschien wat lager, maar je belegging brengt wel een meerwaarde op bij een herverkoop na vijf of tien jaar.

Die meerwaarde hangt vaak af van de locatie, zo stelt CORES meer meerwaardecreatie vast in de ene gemeente, dan in de andere. De populariteit van een locatie hangt natuurlijk samen met de bereikbaarheid ervan, daarbij is ook voor openbaar vervoer een grote rol weggelegd.

“Bij CORES geloven we dat kernversterking van steden en gemeenten de enige manier is om de toekomst van groenruimte te vrijwaren. Centrumsteden en andere verstedelijkte kernen zijn bovendien vaste waarden in Vlaanderen en bijgevolg ook interessante locaties om te ontwikkelen én in te investeren. Ze zijn centraal gelegen en beschikken over vlotte verbindingen met andere grote steden. Iets waar je bij een aankoop van vastgoed altijd rekening mee moet houden, of het nu voor eigen gebruik, uitgesteld gebruik of verhuur is. Locatie is altijd een doorslaggevende factor.” – Sophie Deprez, COO bij CORES Development.


Ook de steeds populairder wordende trend van co-renting is voelbaar op de investeringsmarkt. Co-renting is een innovatieve woonvorm waarbij individuen met elk hun eigen leven samenwonen, en dat zijn lang niet alleen meer twintigers. Steeds meer mensen staan open voor een roommate, dus ook het woonaanbod moet hieraan aangepast worden. Slaapkamers van gelijkwaardige grootte mét eigen badkamer maken comfortabel samenwonen gemakkelijker: geen ongelijke huurbedragen, geen file voor de badkamer en geen risico op vroegtijdig vertrek van medebewoners. Een belangrijke evolutie dus voor toekomstige investeerders om in het achterhoofd te houden.

Ieder zijn investering

De stijging in het aantal koper-investeerders merkt CORES ook tijdens haar investeringsavonden, die potentiële investeerders informeren en op weg helpen. Net zoals er verschillen zijn in de motieven van aankoop, hebben investeerders ook verschillende wensen. Sommigen verkiezen een snelle oplevering van de woning omdat ze focussen op huurinkomsten. Hoe sneller een investering begint te renderen, hoe beter. Anderen kopen liever vroeg in het project, omdat zij het belangrijk vinden hun eigen stempel op de woning te drukken en graag mee keuzes maken over de afwerking. 50% van de investeerders kiest er trouwens voor om hun investering zonder zorgen verder te verhuren of verkopen en doen beroep op de inhouse CORES Rental & Resale Service (CRS).