In 2015 was er in België een daling van 13 procent van de nieuwbouw eengezinswoningen en een daling van 14.9 procent voor nieuwbouwappartementen tegenover 2014. Tegelijk steeg het aantal renovaties met meer dan 4 procent. Het is duidelijk dat de Belg alsmaar minder geneigd is om nieuwbouw te kopen en zo blijft de leeftijd van ons vastgoedpatrimonium stijgen. Een Belgische woning is nu al gemiddeld 52 jaar oud, zowat het oudste van Europa.
Century 21 Benelux wil mee aan de kar trekken om dit te veranderen en zet daarom sterk in op de verkoop van nieuwbouw. Tegen eind 2016 wil de vastgoedgroep duizend nieuwbouwwoningen verkocht hebben. Binnen twee jaar moet dat aantal stijgen naar zesduizend, evenveel als het huidige aanbod van bestaande woningen en appartementen. Eén op de twee verkochte panden binnen de groep zal dan dus nieuwbouw zijn.
Projectontwikkelaars
Het is de start van wat volgens operationeel directeur Isabelle Vermeir de core business van Century 21 Benelux moet worden. Om dat te verwezenlijken zijn nu al tientallen samenwerkingsverbanden afgesloten met verschillende projectontwikkelaars in ons land.Omscholing
Dertig vastgoedkantoren in ons land - oftewel zestig vastgoedmakelaars - zijn tot nu toe door de vastgoedgroep gecertifieerd om nieuwbouw te verkopen. Ze werden de voorbije maanden verplicht een intensieve opleiding te volgen en zijn extern begeleid door een team van architecten, notarissen en fiscalisten. Opmerkelijk: hun certificaat om nieuwbouw te verkopen is geldig voor één jaar. Na dat jaar moet er opnieuw een examen afgelegd worden.De vastgoedgroep wil bovendien ook de Belg beter informeren over nieuwbouw.