Algemeen

1 op 3 bouwbedrijven slachtoffer van diefstal

1 op 3 bouwbedrijven slachtoffer van diefstal
Uit een recente rondvraag van bouworganisatie Bouwunie blijkt dat in 2024 één op de drie Vlaamse bouwbedrijven geconfronteerd werd met diefstal. Werfdiefstallen blijven een veelvoorkomend probleem, al neemt hun aantal gestaag af. Officiële cijfers van de federale politie tonen aan dat het aantal geregistreerde werfdiefstallen daalde van 3.813 in 2014 naar 2.499 in 2023.

Volgens Bouwunie-topman Jean-Pierre Waeytens heeft deze daling te maken met verbeterde beveiligingsmaatregelen op werven. "Bouwbedrijven investeren steeds vaker in camerabewaking, schriklichten en degelijke afsluitingen, zeker in de aanloop naar een verlengd weekend of vakantieperiode," zegt Waeytens. Ondanks deze inspanningen blijft diefstal een groot probleem voor de sector, aangezien een kwart van de slachtoffers te maken kreeg met gestolen materialen of apparatuur op de werf.

Bouwunie ziet in haar bevraging dan ook een verschuiving naar een ander soort van diefstal. In 2024 ging het bij 15 procent van de bestolen bouwbedrijven over een diefstal van materiaal uit de camionette of van de camionette zelf, inclusief inhoud.

"Camionettes staan vaak op straat en niet op een afgesloten terrein. En als zelfstandigen of arbeiders materiaal uitladen vlakbij de werf, blijft de camionette soms zelfs een tijdje gewoon open staan. Criminelen zien in een bestelwagen dan ook een makkelijker doelwit dan in een werf", aldus Waeytens.


Bouwunie geeft bouwbedrijven tips om diefstal van de bestelwagen tegen te gaan. Zoals 's nachts steeds parkeren met de laaddeuren zo dicht mogelijk tegen een muur of garage en om sleutels op een goed afgesloten plaats te bewaren. Op of bij de werf sluit je de laaddeuren best altijd ook al moet je voortdurend laden en lossen. En als het lot dan toch toeslaat, doe je best aangifte bij de politie. Wat nu te weinig gebeurt. Slechts 4 op 10 bedrijven doet aangifte bij de politie.

"Wellicht omdat ze denken dat het een rompslomp is of omdat het toch niets uithaalt. Maar het is belangrijk om toch telkens aangifte te doen. Om aanspraak te maken op je goederen of bestelwagen wanneer de politie die terugvindt, of om je te kunnen verhalen op de daders als de politie die klist", besluit Waeytens.


De impact van een diefstal is groot. Er is natuurlijke de financiële impact. Maar diefstallen zorgen daarnaast voor vertragingen op de werf. In het slechtste geval liggen de werken stil. Naast een goede werfbeveiliging, is het nuttig om je materiaal te registreren. En om je te laten verzekeren.

"Een verzekering lijkt misschien duur, maar als je bestolen wordt, is het de investering zeker meer dan waard", aldus Waeytens.