1. Onvoldoende voorbereiding
Een van de meest gemaakte fouten is te snel beginnen zonder goede voorbereiding. Het is pas wanneer je de eerste spat verf op een verkeerde plek ziet of per ongeluk een plint meeschildert, dat je beseft dat voorbereiding essentieel is.Zorg ervoor dat je de vloer en meubels afdekt met een plastic zeil, doek of karton, verwijder de afdekplaatjes van stopcontacten en plak alle randen zorgvuldig af met schilderstape. Controleer voor je begint of alles goed beschermd is.
2. De muur niet schoonmaken
Niets is vervelender dan haren of stof op je net geverfde muur. Maak daarom altijd je muren schoon voordat je begint met schilderen. Dit doe je door eerst te stoffen met een droge doek of stofzuiger en vervolgens af te wassen met een sopje van lauw water en ammoniak of azijn.Gebruik schuurpapier en een steekmes om eventuele oneffenheden weg te werken.
3. De verkeerde verf gebruiken
Het is belangrijk om bij de verfkeuze rekening te houden met het oppervlak, de omgeving en de gewenste uitstraling. Vraag jezelf af of je binnen of buiten schildert, of de ondergrond poreus is, en of de verf bestand moet zijn tegen vocht of zonlicht.Zo is afwasbare verf bijvoorbeeld ideaal voor in de keuken. Binnen een bepaalde verfsoort kun je vaak kiezen uit verschillende afwerkingen zoals mat, halfmat, zijdeglans of hoogglans.
4. Te weinig of te veel verf kopen
Het kopen van te weinig of juist te veel verf kan frustrerend zijn. Hoe bereken je precies de benodigde hoeveelheid?- Meet de lengte en hoogte van alle muren.
- Vermenigvuldig deze om de totale oppervlakte te berekenen.
- Gemiddeld bedekt 1 liter verf ongeveer 10 vierkante meter. Controleer de verpakking om te zien hoeveel vierkante meter jouw verfsoort bedekt en deel de totale oppervlakte door dit aantal.
5. Schilderen bij onjuiste temperatuur
De temperatuur speelt een cruciale rol bij het schilderen. Te koude temperaturen zorgen ervoor dat de verf te langzaam droogt, waardoor stof en haartjes kunnen blijven kleven. Te hoge temperaturen zorgen daarentegen voor een te snelle droging, wat resulteert in een minder egaal resultaat. Controleer altijd de aanbevolen temperatuur op de verfverpakking.6. Te dikke laag verf aanbrengen
Overdrijf niet met het aanbrengen van de verf. Een te dikke laag droogt niet alleen trager, maar kan ook leiden tot druipers en oneffenheden.7. Onvoldoende droogtijd
Geduld is een schone zaak bij het schilderen. Zorg ervoor dat de eerste laag verf of primer volledig droog is voordat je een volgende laag aanbrengt.8. Verkeerde kwast of roller gebruiken
Goed gereedschap maakt een wereld van verschil. Kies de juiste kwast of roller voor de verf die je gebruikt. Latexverf vereist een kwast met synthetische haren, terwijl olieverf beter werkt met een kwast van echte haren. Voor ruwe ondergronden is een roller met lange haren ideaal, terwijl voor gladde oppervlakken een roller met korte haren de beste keuze is.Tip: Controleer altijd of er geen pluisjes of haren aan je kwast of roller zitten voordat je begint.
9. Te veel verf aan de kwast of roller
Dompel je kwast of roller slechts voor een derde in de verf. Dit voorkomt knoeien en verspilling, en het is meer dan genoeg om een gelijkmatige laag aan te brengen.10. Te laat verwijderen van tape
Verwijder de schilderstape voordat de verf volledig droog is om te voorkomen dat je stukken van de verf meeneemt.Door deze tips in acht te nemen, kun je veelvoorkomende fouten voorkomen en het schilderwerk met een professioneel ogend resultaat afronden.