De 20 miljoen euro is enkel bedoeld voor de Brusselaars die geen leefloon krijgen. De middelen zijn een toevoeging naast de reeds bestaande steun én komen bovenop de federale steun voor OCMW’s.
Brusselaars die geen OCMW-steuntrekkers zijn of niet het sociaal tarief genieten, kunnen bij de energiecellen van de OCMW’s terecht voor een tegemoetkoming in de facturen tussen 1 januari 2022 tot december 2022. Dat er nog eens 10 miljoen euro wordt vrijgemaakt om Brusselaars bij te staan is spectaculair.
Nu is het vooral nodig dat het geld snel wordt uitgekeerd aan wie het nodig heeft. En dus ook dat Brusselaars de weg vinden naar het OCMW.
Voor het zomerreces
Om snel te kunnen optreden zijn uitvoeringsbesluiten nodig. Duidelijke uitvoeringsbesluiten laten toe dat OCMW’s de rechthebbenden digitaal selecteren. Voor de administratieve afhandeling van een dossier volstaan dan de bewijsstukken. De uitvoeringsbesluiten zullen afbakenen wie precies recht heeft op steun uit dit fonds.Maar de besluiten zijn er nog niet. Els Rochette vroeg hoe het ermee staat. Voor het zomerreces (dus voor 21/7) zullen de uitvoeringsbesluiten klaar zijn, aldus minister Maron.
Els Rochette (one.brussels):
Campagne
Minister Maron zei ook dat er een grote bewustmakingscampagne in de maak is, zodat Brusselaars weten dat het OCMW hen kan bijstaan bij de hoge energiefactuur. De campagne wordt gelanceerd in september.Het is de bedoeling ook nieuwe risicogroepen te bereiken, zoals huishoudens uit de lage middenklasse.
Els Rochette (one.brussels):
one.brussels-Vooruit neemt het energievraagstuk te harte, met als focus de Brusselaars die door hoge facturen in de problemen komen. Op dit moment hebben zij in de eerste plaats geld nodig.
Ook bij Vooruit Nationaal heeft het energievraagstuk prioriteit.
De verlenging van de energiemaatregelen tot het einde van dit jaar met het btw-tarief voor gas en elektriciteit op 6 procent en de verlenging van het uitgebreide sociaal tarief zijn er gekomen dankzij de inspanningen van Vooruit. Op de vooravond van 1 mei lanceerde Vooruit nog het voorstel om de overwinsten van bedrijven af te romen en die te gebruiken voor sociaal beleid.
Els Rochette (one.brussels):