1. Hou overdag alles potdicht
De eerste maatregel kost je niks: laat zo weinig mogelijk warmte binnenkomen. Veel mensen maken de fout tijdens de heetste uren van de dag de deuren open te zetten. Maar zo komt er warme lucht in huis, terwijl de warme lucht van buiten net buiten moet blijven. Sluit dus alle ramen en deuren van zodra de zon ’s ochtends op je huis straalt, en houd die de hele dag zorgvuldig dicht. Open ze pas ’s avonds, als de buitentemperatuur lager ligt dan binnen, om koele lucht binnen te brengen. Het best zet je ramen tegenover elkaar open, zodat de koelere avondlucht je woning kan ‘spoelen’.Overweeg je een huisautomatiseringssysteem? Dan kan je dit type koeling hierin integreren. Wordt het buiten frisser dan binnen? Dan kan het systeem je daarvan een melding geven ofwel automatisch een raam open zetten.
2. Zorg ’s nachts voor voldoende verkoeling
Tijdens de koelste uren, tussen 2 en 6 uur ’s ochtends, is het belangrijk dat je huis goed kan verluchten. Dat gaat het snelst door tocht te creëren. Dat doe je door minstens twee ramen open te zetten, liefst verscheidene ramen op verschillende verdiepingen. Zet ook de binnendeuren open. Zo kan de koele nachtelijke buitenlucht door je woning heen blazen. Dat helpt om de warmte uit je huis te drijven en de wanden en de vloer af te koelen.3. Plaats buitenzonwering
Nog een efficiënte maatregel om oververhitting te vermijden, is de installatie van buitenzonwering aan het grootste raam op het zuiden, of aan het raam dat uitgeeft op het terras. Buitenzonwering is veel efficiënter tegen de warmte dan binnenzonwering, want daarmee houd je de infraroodstraling en warmte tegen nog vooraleer die naar binnen komen. In vergelijking met zonwerend glas hebben screens het voordeel dat je in de winter en de tussenseizoenen toch nog steeds van de gratis warmte en het gratis, onverkleurde licht van de zon kan genieten.Klassieke buitenzonwering kan je bedienen met een schakelaar, maar dat is minder efficiënt. Zonwering wordt meestal maar manueel gesloten als het te laat is, zeker wanneer je op een zonnige dag niet thuis bent. Een zonnesensor is dan een optie. Je kan de zonwering eveneens integreren in een smarthomesysteem. Komt er te veel zon binnen en warmt je huis op? Het systeem kan er dan voor zorgen dat je zonwering afhankelijk van het zonlicht automatisch omhoog of omlaag gaat of dat je via je smartphone of tablet een melding krijgt, waarna je de screens vanop afstand kan bedienen.
4. Overweeg zonwerend glas
Wanneer een zonbeschenen gevel voor 50% uit gewoon, niet-zonwerend dubbel glas bestaat, dan kan bij een buitentemperatuur van 25 °C de temperatuur binnenshuis al snel oplopen naar 35 tot 40 °C. Zonwerende beglazing kan dat helpen tegengaan. Dit glas heeft op een spouwzijde van het buitenglasblad een onzichtbare coating die twee keer zoveel zonnewarmte tegenhoudt als gewoon dubbel glas. Zonwerend glas is vooral interessant voor ramen op het oosten en het westen. Die krijgen in de zomer twee keer meer zonnewarmte te verduren dan ramen die op het zuiden zijn georiënteerd.Voor bestaande ramen, lichtstraten, veranda’s en dakkoepels kan zonnewerende glasfolie van nut zijn. Zonwerende folie wordt aan de binnenzijde op de ruiten vastgekleefd en kan de binnentemperatuur doen dalen met 5 tot 7°C.
5. Plant bladverliezende bomen of struiken
Ook loofbomen of hoge bladverliezende struiken niet ver van de ramen op het zuiden hebben een afkoelend effect. In de winter laten ze het zonlicht door, terwijl ze het in de zomer zullen tegenhouden. Als je geen boom kan planten, overweeg dan om op strategische plekken een traliewerk te bouwen en daar een goed geleide blauweregen of druivelaar over te laten groeien.6. Verander de kleur van je plat dak
Als de zon hard schijnt, kan een plat dak al snel 70 °C warm worden. Om oververhitting te vermijden, kan je het hele dak bedekken met kleine plantjes. Zo loopt de temperatuur niet hoger op dan 30 °C. Dat scheelt maar liefst 40 graden.Hoge temperaturen onder een plat dak kan je ook afzwakken door je plat dak goed te isoleren en vervolgens te bedekken met witte keitjes.
7. Isoleer de muren en de zolder
Een huis met goed geïsoleerde muren en een goed geïsoleerde zolder zal bij warme temperaturen altijd frisser blijven dan een huis dat slecht is geïsoleerd.Buitenmuren kan je isoleren aan de binnenkant, aan de buitenkant of in de spouw. Ook je zolder kan je langs de binnenkant isoleren of je kan de buitenkant van het hellend dak isoleren. Welke isolatiewaarden je daarbij nastreeft en hoe je dat doet, leer je op www.mijnBENOvatie.be.
8. Bouw je een stuk bij? Doe het dan met zware materialen
Zware materialen zoals baksteen en beton hebben de capaciteit om tijdens de zomer de warmte op te slaan en die ’s avonds, wanneer de buitentemperatuur is gezakt, maar geleidelijk weer af te geven. Zo warmt je woning overdag niet te snel op en blijft de binnentemperatuur binnen de perken.9. Verbruik zo weinig mogelijk energie, barbecue of eet een slaatje
Toestellen zoals je computer, printer of tv kan je best volledig uitschakelen zodra dat kan. Ze produceren warmte, ook als ze in waakstand staan. Kies voor ledlampen en een energiezuinige koelkast en vaatwasser; die geven minder warmte af. Zo bespaar je ook energie.Zet de oven of het kookfornuis niet aan. Tijdens het gebruik produceren ze warmte. Gebruik de barbecue, of kies voor een koude schotel of een verfrissende salade. Zo geniet je meteen meer van het warme weer.
10. Investeer in een goede ventilator of in koeling op basis van hernieuwbare energie
Voor een frisse slaapkamer kan je investeren in een goede ventilator. Een ventilator koelt de lucht niet, maar door de luchtstroom heb je wel het gevoel dat een temperatuur een paar graden naar beneden gaat. Let erop dat de ventilator stil is (ook als hij zwenkt), dat hij genoeg kracht heeft en dat hij misschien is voorzien van een timer of afstandsbediening (zodat je je bed niet uit hoeft mocht je het koud beginnen krijgen). Als je de ventilator voor een teil met koud water en ijsblokjes plaats, koelt hij beter.Als het met de klassieke middelen maar niet lukt om je huis af te koelen, is koelen met een warmtepomp energiezuiniger alternatief dan koelen met een mobiel aircotoestel. Met een lucht-luchtwarmtepomp (ook wel aircoheater genoemd) kan je je huis niet alleen verwarmen maar ook actief koelen. Passief (natuurlijk) koelen kan je via de vloerverwarming of de ventiloconvectoren van je grond-waterwarmtepomp. Passieve koeling is zuiniger dan actieve, maar de temperatuur kan maximaal 5°C dalen.
Leer beter renoveren op www.mijnBENOvatie.be.