Verwarming & Sanitair

10 tips om je woning winterklaar te maken

10 tips om je woning winterklaar te maken
Het is tijd om je woning winterklaar te maken. Deze week liet de eerste winterprik al van zich horen. Patrick O, algemeen directeur van verwarmingsspecialist Viessmann, lijst tien tips op waarmee jij je woning optimaal winterklaar maakt. Denk bijvoorbeeld aan je verwarming, de schoorsteen en het buitenkraantje. Een goede voorbereiding vermijdt onaangename verrassingen.

1. Isoleer je woning

De verwarming draait op volle toeren en toch zijn er bepaalde plaatsen in het huis die je maar niet op temperatuur krijgt. Klinkt herkenbaar? Tot 25% van de warmte in een slecht geïsoleerde woning gaat verloren via het dak. 19% van de privéwoningen in België is niet voorzien van dakisolatie. “Nochtans zie je het  resultaat van een investering in muur-, dakisolatie of dubbel glas al vanaf het eerste jaar op je energiefactuur” stelt Patrick O.

Bovendien hebben gezinnen die investeren in dakisolatie nog steeds recht op een premie. Isoleer de zolder en kijk terwijl even of alle dakpannen nog op hun plaats zitten.
 

2. Sluit buitenkranen af

Buitenkranen zijn vaak het slachtoffer van vorst. Je sluit de buitenkranen best af vooraleer Koning Winter je waterleidingen doet bevriezen en barsten.
 

3. Kijk de verwarmingsketel na

Kijk de drukmeter van de verwarmingsketel na en vul bij indien nodig. Een tweejaarlijks onderhoud van het centraal stooktoestel van uw verwarmingsinstallatie is trouwens verplicht – contacteer daarvoor tijdig een erkend installateur. Een goed onderhouden ketel verwarmt efficiënter en goedkoper. Indien je met stookolie verwarmt, doe je er goed aan na ta gaan of er initiatieven zijn rond groepsaankopen van stookolie: op een bestelling van 1500 liter bespaar je al gemakkelijk €100 euro.
 
10 tips om je woning winterklaar te maken

4. Ontlucht radiatoren

32% van de jongeren weet niet hoe ze een radiator moeten ontluchten. Toch mag je dit taakje niet uit het oog verliezen vooraleer de winter aanbreekt. Lucht komt in de installatie door een te lage voordruk in het expansievat. Ontluchten is nodig om een maximaal rendement te garanderen, storend lawaai, corrosie en vormen van slib te vermijden.
 

5. Zonnepanelen bedekt met sneeuw? Laat maar liggen

Sneeuw die op je zonnepanelen is gevallen, laat je best liggen. Door de korte dagen en het weinige, zwakke zonlicht is het rendementsverlies niet erg groot. “Bovendien dreig je de panelen te beschadigen bij het afschrapen van de sneeuw, om nog maar te zwijgen van de veiligheidsrisico’s die gepaard gaan met je in de winter op een dak te begeven”, zegt Patrick O van Viessmann.
 

6. Stel de thermostaat opnieuw in

Stel de thermostaat in op de winterregeling. Alhoewel de meeste moderne thermostaten automatisch op het winteruur overschakelen, kijk je toch best even na of dat bij jouw thermostaat ook het geval is. Zo hoef je niet in een koude keuken te ontbijten. Met de nieuwe ViCare-app van Viessmann bedien je je verwarmingsinstallatie eenvoudig met je smartphone van waar jij wilt.
 

7. Zonneboiler? Ook in de winter levert die op!

Zonneboilers zijn in een regenland als België een interessante investering. Een zonneboiler werkt immers ook met diffuus licht, wanneer de zon door de wolken heen schijnt. De nieuwe generatie vaccuümbuiscollectoren is minder afhankelijk van de buitentemperatuur. Ze warmen op veel kortere tijd op en bieden een veel hoger rendement bij grote temperatuurverschillen met de buitenlucht dan vlakke zonnecollectoren. Dus ook als het in de winter vriest en er slechts een waterig zonnetje schijnt, maakt een zonneboiler voldoende warmte aan. Zet ook de warmwatertemperatuur niet te hoog. Boven de 60 °C verkalkt uw installatie snel. 50 à 55 °C is optimaal.
 

8. Laat de schoorsteen vegen

’s Winters met een dekentje en een warme kop chocolademelk voor de haard zitten: het is het toppunt van gezelligheid. Minder gezellig zijn schoorsteenbranden. Laat daarom tijdig je schoorsteen reinigen door een erkende vakman.
 

9. Hoed je voor kieren en tocht

Langs ramen en deuren ontsnapt veel warmte. Het plaatsen van tochtstrips waar nodig kan soelaas bieden. Bij gas- of waterleidingen die van binnen naar buiten lopen kan je met een siliconenkit het nodige doen om tocht via die weg te vermijden.
 

10. Kies voor zuinige verlichting

Met korte, donkere winterdagen draait verlichting letterlijk overuren. Zorg ervoor dat je gloeilampen zo veel mogelijk vervangt door spaar- of ledlampen. Dat scheelt meteen een slok op de borrel bij je energiefactuur. Bij ledlampen is er slechts 10% van de elektriciteit nodig om dezelfde hoeveelheid licht te leveren als een gloeilamp.