Architectuur

10 vragen van de architectensector aan de nieuwe regering

10 vragen van de architectensector aan de nieuwe regering
Een nieuwe Vlaamse regering staat in de steigers. Verschillende thema’s zullen er centraal staan zoals duurzaam bouwen, energiebeleid, wonen en ruimtelijke ordening. Het zijn telkens onderwerpen waar de architect een prominente rol in toebedeeld krijgt. NAV, de Vlaamse Architectenorganisatie maakte dan ook een selectie van zijn belangrijke headlines of vragen:

1) De Vlaamse overheid moet een investeringsregering blijven. Bouwprojecten zijn duurzame investeringen met een sterke return zowel naar kwaliteit en leefcomfort. Bovendien zijn ze stimulerend voor de Vlaamse economie.

2) De Vlaamse regering moet de consument verder stimuleren om bouwbestedingen te doen. Federale BTW maatregelen zijn één zaak maar Vlaanderen beschikt eveneens over belangrijke instrumenten zoals de Vlaamse Renovatiepremie en de Verzekering Gewaarborgd Wonen. Deze maatregelen moeten blijven bestaan en nieuwe moeten ontwikkeld worden.

3) NAV juicht de inhaalbeweging scholenbouw toe maar vraagt uitdrukkelijk oog te hebben voor het huidige circuit van bouwbedrijven en architecten. De verschillende projecten moeten blijven openstaan voor een breed aanbod van aannemers en ontwerpers.

4) NAV is reeds langer pleitbezorger van een groter aanbod aan bouwgronden zowel voor residentiële als niet-residentiële doeleinden. De realisatie hiervan mag niet enkel worden doorgeschoven naar private ontwikkelaars en promotoren. Vrije bouwgronden moeten centraal staan omdat deze maximaal tegemoet treden aan de wensen van de consument maar ook maximaal gebruik maken van het aanbod van professionals. De overheid moet veel meer lokale intercommunales en huisvestingsmaatschappijen stimuleren om zelf initiatieven te nemen.

5) De inspanningen van de Vlaamse regering om duurzaam bouwen te promoten moeten verder aangemoedigd worden. NAV ondersteunt mee de ‘maatstaf duurzaam bouwen’ in zoverre deze toegankelijk en realistisch is opgesteld. Duurzaam bouwen mag niet ontaarden in een onbereikbaar goed maar wel in bruikbare instrumenten zowel voor het groot als professioneel publiek.

6) Nieuwe Vlaamse regelgeving voor de bouwsector moet nog beter afgetoetst worden met bouwprofessionals en architecten. De recente stedenbouwkundige verordening toegankelijkheid is bijvoorbeeld goed overlegd met het middenveld maar te weinig met de bouwpraktijk. Direct hieraan gekoppeld moet de vermindering van de administratieve rompslomp een blijvende uitdaging blijven voor de Vlaamse Overheid.

7) De aflevering van stedenbouwkundige vergunningen moet op een soepele en snelle manier gebeuren. Het nieuwe decreet ruimtelijke ordening deed een gewaardeerde poging om instrumenten beter af te stemmen. Een permanente monitoring zal echter noodzakelijk zijn met eveneens een ondersteuning van actoren zoals architecten die soms door het bos de bomen niet meer zien. NAV dringt verder aan op een gestructureerd vooroverleg wat op middellange termijn een meerwaarde zal zijn zowel voor zowel de overheid als voor de aanvrager.

8) Energetische normen in de bouwsector zijn één zaak, maar ze vragen een realistische ingesteldheid zodat zowel architecten als bouwbedrijven zich kunnen adapteren aan deze evolutie. Passief bouwen mag aangemoedigd worden maar het mag niet tot norm verheven worden. Energielaag bouwen is voor NAV de huidige referentie. Er moet minstens evenveel aandacht gaan naar het bestaande gebouwen- en woonpatrimonium.

9) Publiek Private Samenwerking kan een goed middel zijn om overheidsinvesteringen aan te zwengelen. Ze moeten echter selectief en goed voorbereid worden ingezet. NAV vraagt zich luidop af of het architectuurontwerp telkens moet worden meegenomen in het PPS vehikel. Men moet immers vermijden dat de architect en dito architectuur in een compleet ondergeschikte positie komt te staan ten opzichte van de andere partners van de PPS-constructie.

10) Architectuur moet door de Vlaamse Regering aangemoedigd worden en niet alleen in woorden maar ook in daden. Architectuur zonder architecten bestaat niet. NAV is daarom vragende partij dat instituties zoals het Vlaamse architectuurinstituut en de Vlaamse Bouwmeester meer overleggen met de sector van architecten.