Architectuur

100 jaar Modern Den Haag, Van Nirwana tot Central Innovation District

100 jaar Modern Den Haag, Van Nirwana tot Central Innovation District
Den Haag mag bekend staan als conservatieve stad van baksteenarchitectuur en consensuscultuur, ook moderniteit en innovatie behoren tot haar DNA. Het boek 100 jaar modern Den Haag toont de weinig belichte ontwikkelingen van stedenbouw, architectuur en techniek die gestuwd werden door vernieuwingsdrang. Dit verruimt niet alleen het perspectief, het vormt een onmisbare aanvulling op de publicaties over Haagse architectuur die gefixeerd zijn op stijlontwikkeling.

Het rijk geïllustreerde boek gaat over Haagse innovaties in de gebouwde omgeving, de weerstand daartegen en de sociaal-maatschappelijke context van vernieuwingsdrang. Het vertrekpunt vormt het Nieuwe Bouwen van Jan Duiker, Jan Wiebenga, Jan Wils en Jan Buijs. Een eeuw later krijgt innovatie op grote schaal gestalte met smart city- en duurzaamheidsconcepten in het Central Innovation District, het in transformatie zijnde gebied tussen de treinstations en openbaar vervoersknooppunten Den Haag Centraal, Hollands Spoor en Laan van Nieuwe Oost-Indië.

De huidige moderniteit voert deels terug naar technieken die rond 1920 in de kinderschoenen stonden, zoals zonne-energie, stralingswarmte, lichtgewicht prefab, vrije en flexibele plattegronden, dubbel grondgebruik, nieuwe constructiemethodes, nieuwe vormen van communicatie, vervoer en de 'economie van de natuur'.

Marcel Teunissen – architectuurhistoricus, auteur van diverse architectuurboeken waaronder Schoone Eenheid, de Papaverhof van Jan Wils en 100 jaar Nieuwe Haagse School, Eric Vreedenburgh – architect en oprichter van Archipelontwerpers, auteur van onder meer Luchtgebonden Bouwen, de Onvermijdelijke Culturele Revolutie en Non Stop Architecture.
Gastbijdrage Mick Eekhout – productarchitect en oprichter Octatube, emeritus hoogleraar productontwikkeling TU Delft, en auteur van diverse publicaties over techniek en architectuur.