Cadiz – het kloppend hart van de Cadixwijk
Op de site van het voormalige douanegebouw in de Cadixwijk in Antwerpen ontwikkelden CORES Development en Builprom een woonconcept, met naast 216 appartementen ook ruimte voor een woonzorgcentrum, erkende assistentiewoningen, appartementen, horeca en winkels. Aan de binnenkant van het gebouw werd op de gelijkvloerse verdieping een groen binnenplein aangelegd en ondergronds is een ruime parking voorzien. Er werd op die manier niet alleen een geschikt klimaat gecreëerd om in de buurt horecazaken en winkels aan te trekken, die voorzieningen zitten ook geïntegreerd in het concept van het gebouw zelf. Door deze mix van functies profileert Cadiz zich duidelijk als het kloppend hart van de Cadixwijk.De bouwwerkzaamheden aan Cadiz werden door de tijdelijke handelsvennootschap Besix-Vanhout in augustus 2013 gestart en de residentiële units werden de afgelopen maanden opgeleverd. De niet-residentiële kavels van het project zullen in de komende maanden verder worden afgewerkt. De Delhaize supermarkt aan het Kattendijkdok zal in het najaar van 2016 de deuren openen. Het woonzorgcentrum van GZA zal begin 2017 operationeel zijn en voor de oplevering van de 48 erkende assistentiewoningen is het nog wachten tot de zomer van 2017.
Met Cadiz zullen 800 tot 1000 nieuwe bewoners naar het Eilandje trekken. Nergens in Antwerpen werden sinds de Tweede Wereldoorlog meer dan 1000 inwoners in één keer een nieuwe woonplek geboden.
Peter Leyssens, Managing Partner van CORES Development over het Cadiz project: “We geloofden in ‘Het Eilandje’ en de Stad samen met ons. Het Eilandje had al 25 jaar de reputatie van een opkomende buurt, maar is dat pas echt geworden met de komst van het MAS. Cadiz heeft CORES zeker in de markt gezet. We zijn erin geslaagd een echte verkoopshype te creëren, alles was verkocht toen we begonnen te bouwen.”
Cadiz, stad in de stad
Cadiz is gebouwd op de site van het vroegere Douanegebouw. Hoewel het brutalistische gebouw van architect Etienne De Pessemier uit de jaren 1970 niet zonder kwaliteiten was, bleek het niet geschikt om woningen in onder te brengen. De structuur liet weinig mogelijkheden om iedere woning voldoende daglicht te schenken. Het gebouw lag bovendien in het midden van het bouwblok en was omringd door parkeerplaatsen en restgroen. Het ontbrak het gebouw aan de vereiste stedelijke kwaliteiten om leven te brengen in de nieuwe woonbuurt. Het erfgoed werd daarom afgebroken.De opgave was complex: op een diep bouwblok een groot aantal wooneenheden realiseren, waarbij elke woning toch kan genieten van voldoende lichtinval en zicht. Tegelijkertijd moet het project leven brengen in het nieuwe stadsdeel. META architectuurbureau en POLO Architects ontwarden de knoop. Het resultaat is een opmerkelijk bouwblok met een typologie zonder precedenten in België.