Zo'n tien jaar geleden kochten de meeste Belgen nog ‘op goed geluk’ een tweede verblijf. Veel speurwerk ging er niet aan vooraf. Vaak was het op de plek waar ze de voorbije jaren op reis gingen of ze lieten zich verleiden door een bijzondere aanbieding. Velen vonden op die manier effectief de buitenlandse droom, maar anderen stootten er op een berg onvoorziene administratieve, fiscale en praktische problemen, waardoor hun droom al eens een nachtmerrie werd.
Uit een rondvraag bij de belangrijkste aanbieders blijkt dat in de periode tussen de paasvakantie en einde juni nu al minstens 1.000 Belgen zo’n reis ondernemen - of gemiddeld zeker 11 pér dag. En allicht ligt hun aantal nog een stuk hoger. Opvallend: meer kandidaat-kopers trekken zelfs met het hele gezin op huizenjacht en sommigen ondernemen meteen ook meer dan één georganiseerde ‘prospectiereis’.
‘Locals’ ontmoeten
Doorgaans duurt zo’n ‘prospectiereis’ drie dagen. Interessante villa’s, studio’s, appartementen en/of hotelsuites bezichtigen neemt meestal één dag in beslag. De andere twee dagen worden de kandidaat-kopers ondergedompeld in de regio, zodat ze ook precies weten wat en waar ze kopen.Commerciële geste
‘Prospectiereizen’ lijken op het eerste gezicht een dure aangelegenheid. Zeker als je er meer dan één onderneemt. Maar volgens Second Home kosten ze doorgaans letterlijk maar een paar honderd euro.De Belgen ondernemen de komende weken voornamelijk 'prospectiereizen' naar Spanje, Portugal en Frankrijk. Maar ook Italië, Griekenland, Oostenrijk, Kaapverdië en Nederland genieten stilaan meer interesse. Naar schatting bezitten tussen de 150.000 en 180.000 Belgen een tweede verblijf in het buitenland en hun aantal neemt jaarlijks toe. Gemiddeld investeren de Belgen om en bij 225.000 euro in de aankoop van een buitenverblijf.