Vlaanderen heeft tegen 2050 nood aan een half miljoen nieuwe wooneenheden. Dat wil zeggen dat we anders zullen moeten gaan bouwen, want vanaf 2040 mogen we geen nieuwe woonuitbreidingsgebieden meer verkavelen. Een enorme uitdaging voor zowel ontwerpers en de nieuwe bewoners, maar een absolute maatschappelijke noodzaak als we onze mobiliteit willen verbeteren, ons wooncomfort willen behouden aan een betaalbare prijs en de luchtkwaliteit en gezondheid niet uit het oog willen verliezen.
Yes we can
Nieuwe woonvormen dus, die meer ruimtelijk rendement bieden op een kleinere oppervlakte, maar zich bij voorkeur ook situeren in de al bebouwde en verharde helft van Vlaanderen. “Dat het kan, illustreren een flink pak van de bijna 130 projecten van Mijn Thuis Op Maat”, aldus NAV-directeur Kris Baetens. “De helft van onze deelnemende projecten bevinden zich in de dorpskern of in de stad. Inbreidings- en reconversieprojecten, levenslang en kangoeroewonen, zorgwonen en cohousing… Je vindt het er allemaal. We verwachten dat dat soort projecten in de toekomst enkel maar een belang zal winnen.”Fiscale aspecten van cohousing
Cohousingprojecten zijn echter nog niet wijd verspreid. Ligt het aan koudwatervrees bij de modale Vlaming? “Wij ontwerpen veel collectieve projecten, niet alleen cohousing, maar ook woon- en zorgcentra, studentenwoningen… “, aldus architect Bert Haerynck. “Je voelt dat er een beweging op gang is gekomen, maar we zijn er nog niet. Nochtans sluit dit soort projecten veel beter aan bij de duurzaamheidsgedachte dan technische lapmiddelen zoals warmtepompen en zonnepanelen. Dichter bij elkaar wonen heeft een veel grotere impact. Er zijn veel voordelen die de Vlaming echt wel kunnen overtuigen, maar we hebben eerst meer gerealiseerde voorbeelden nodig.”“We zullen coöperatieven, zoals bij deze cohousing, fiscaal interessant moeten maken”, vindt Vlaams Bouwmeester Leo Van Broeck. “Het is dan ook een goed systeem dat toestaat makkelijk van woning te veranderen naar gelang je woonbehoefte, maar toch aan kapitaalsopbouw te doen. Dit in tegenstelling tot huren. Dat is ook goed voor onze vergrijzing: het is OK dat ouderen thuis blijven zolang het kan, maar wie zegt dat die thuis hun hele leven hetzelfde moet zijn?”
NAV-voorzitter Kati Lamens treedt Bert en Leo bij, maar doet eenzelfde oproep voor meer ondersteuning vanuit de overheid. “Burgers zelf geraken meer en meer doordrongen van het verhaal. Een project als dit is dan ook een erg mooie oplossing: betaalbaar en technisch volledig volgens de hedendaagse normen. Een renovatie kost soms veel meer, zonder dezelfde technische garanties. Als architecten verlangen we wel veel meer steun van de overheid. Niet alleen om bouwheren te sensibiliseren en te stimuleren, maar ook voor een meer flexibele regelgeving.”
Praktisch
- Datum: zondag 30 september 2018, van 13u tot 18u
- Locatie: Vlaanderen en Brussel
- Initiatief: Zoekeenarchitect.be en Netwerk Architecten Vlaanderen
- Een overzicht en beschrijving van de deelnemende projecten vind je vanaf 20 augustus op onze verfrissende, nieuwe website: www.mijnthuisopmaat.be.
- Toegang tot de deelnemende woningen is gratis, mits registratie op de website. Let wel: sommige projecten zijn enkel te bezoeken op afspraak.