Architectuur

150ste verjaardag van Henry van de Velde

150 jaar geleden werd Henry van de Velde geboren in Antwerpen, en wel op 3 april 1863. Als ludieke aankondiging van een aantal evenementen rond deze architect en ‘Alleskünstler’ organiseert het Vlaams Architectuurinstituut een feestelijk moment op 3 april 2013 om 13u00. Hiervoor werken het Centrum Vlaamse Architectuurarchieven en het Koninklijk Conservatorium Antwerpen, m.m.v. het Studiecentrum voor Vlaamse Muziek samen. Locatie is het Harmoniepark, waar het monument van Van de Velde voor Peter Benoit (1934) opgesteld staat. Een gelegenheidsfanfare met studenten van het Conservatorium zal een deuntje van Benoit te berde brengen.

Waarom een fanfare voor een architect?
In zijn autobiografie Récit de ma vie herinnert Van de Velde zich het rijke Antwerpse muziekleven uit zijn jeugd. De figuur van Peter Benoit (1834-1901), vriend aan huis bij de Van de Veldes, inspireerde de jonge Henry zelfs tot ‘une brêve vocation musicale’. Hoewel deze componistendroom bruusk gekortwiekt werd door Van de Veldes vader, kreeg Van de Velde vele jaren later toch de kans eer te betuigen aan zijn jeugdidool, in de vorm van een monument voor Benoit, ingehuldigd in 1934.

Henry van de Velde
In 1933 kreeg Van de Velde de opdracht om de universiteitsbibliotheek (de Boekentoren) van Gent te ontwerpen. De bouwwerken startten in 1936, maar werden pas na WOII afgerond. Momenteel wordt het gebouw gerenoveerd. Van de Velde is ook de ontwerper van onder meer zijn huis Bloemenwerf in Ukkel, het Kröller-Müller Museum in Otterlo, het Nietzsche-archief in Weimar. Hij was ook esthetisch adviseur van de Belgische spoorwegen. Van de Velde stierf in 1957 in Zürich.