Algemeen

16.000 (!) vacatures in de bouw: Waar blijft die lastenverlaging?

16.000 (!) vacatures in de bouw: Waar blijft die lastenverlaging?
'16.000 vacatures telt de bouwsector. Dat zijn recordcijfers. En bovendien een onderschatting, want heel wat bedrijven doen de moeite niet meer om een vacature te plaatsen omdat ze die toch niet ingevuld krijgen', reageert Bouwunie-topman Jean-Pierre Waeytens op de vacaturecijfers die Statbel vandaag publiceerde. “De analyse van Statbel toont dit aan, maar ook uit eigen bevragingen weten we dat maar liefst 9 op 10 bouwbedrijven geen of onvoldoende geschikte kandidaten vinden. Om goed te zijn, zouden we jaarlijks 20.000 nieuwe mensen naar de bouw moeten lokken. Het gaat al lang niet meer om arbeidskrapte, er is gewoon geen water meer in de vijver om uit te vissen. Met alle gevolgen van dien”, aldus Waeytens. Bouwunie herhaalt haar pleidooi voor een lastenverlaging voor opleidingen, zodat kmo’s mensen op de werf zelf kunnen opleiden en ook zo meer zij-instromers tot een job in de bouw kunnen overhalen.

Kmo’s moeten voor opleidingen een beroep doen op externen, terwijl “grote boîtes” vaak over een eigen opleidingscentrum beschikken. Dat maakt opleidingen voor kmo’s bijzonder duur. Daarom pleit Bouwunie voor een significante lastenverlaging voor het eerste jaar van tewerkstelling voor elke bijkomende aanwerving van een arbeider die nog geen bouwopleiding volgde, en dit specifiek voor bedrijven met minder dan 20 werknemers. Net zoals er nu al een RSZ-vermindering bestaat voor de eerste zes aanwervingen.

Jongeren én ouders warm maken voor de bouw

De bouw blijft volgens Bouwunie een aantrekkelijke sector om in te werken. Als werknemer krijg je er werkzekerheid, extralegale voordelen en opleidingsmogelijkheden. Bovendien is de bouw meer dan handwerk alleen. De bouw werkt met moderne apparatuur zoals drones, robots of andere innovaties. Met de imagocampagne De Bouw Kijkt Verder hoopt de bouwsector alvast meer jongeren én hun ouders warm te maken voor een opleiding of job in de bouw. “De bouw is een prachtige sector waarbij je meteen resultaat ziet van je werk. Het is spijtig dat veel ouders ‘een stiel’ als minderwaardig beschouwen. Zonder stielmannen uit de bouw hadden wij geen dak boven ons hoofd”.