Verbouwen

162 miljard euro nodig om renovatiedoelstelling 2050 te halen

162 miljard euro nodig om renovatiedoelstelling 2050 te halen
Om de klimaatdoelstellingen tegen 2050 te halen, moeten ongeveer 2,7 miljoen Vlaamse woningen grondig gerenoveerd worden, waarvan 500.000 bewoond door kwetsbare groepen volgens een SERV studie. Om deze woningen om te vormen tot echte energiezuinige woningen is veel meer nodig dan alleen maar dakisolatie plaatsen of de spouwmuur op te vullen. In veel gevallen zal het hele gebouw moeten aangepakt worden: gevel, dak, vloer, ramen en verwarmingsinstallaties.

Huidig renovatietempo: slechts een derde van de doelstelling gehaald

Als het huidige renovatietempo, ongeveer 16.000 vergunde renovaties per jaar, aangehouden wordt, dan zal slechts een derde van het woningpatrimonium energiezuinig zijn in 2050. Vandaag lukt het onvoldoende om gezinnen te mobiliseren te investeren in hun woning. Dit probleem stelt zich nog sterker bij flatgebouwen. Bij flats kan de eigenaar verantwoordelijk gesteld worden voor de renovatie van de individuele delen, maar duiken er grote problemen op bij de renovatie van het collectieve deel. Een aangepaste wetgeving en financiering is noodzakelijk om ook gebouwen met collectieve eigendom sneller te renoveren.

Partnerschappen nodig

De kostprijs om de renovatiedoelstelling te behalen bedraagt vele miljarden en kan niet alleen door de overheid gedragen worden. Volgens de SERV kan de gemiddelde renovatiekost oplopen tot 60.000 euro per woning of 162 miljard euro om alle woningen te renoveren. Ter vergelijking: de Vlaamse overheid geeft vandaag 47,5 miljard euro uit per jaar voor alle beleidsdomeinen. Overheid, gezinnen, banken en de bouwsector moeten de handen in elkaar slaan om het renovatietempo te versnellen.

De woning zal na een grondige renovatie minder energie verbruiken en de verkoopwaarde zal stijgen. Zo schat een studie van Wienerberger dat een gevelrenovatie de waarde van de woning doet stijgen met 20% bovenop de investeringskost. De overheid moet deze voordelen van een renovatie sterker benadrukken: kopers voldoende informeren over de kosten en voordelen van renovatie, kredieten voor renovatie aanmoedigen en inspelen op een groene woonfiscaliteit. Een kredietpolitiek die voldoende rekening houdt met de energiezuinigheid en de waardevastheid van een woning zal ook zorgen voor een gezonder kredietstelsel.

Natuurlijke renovatiemomenten

De overdracht of bouw van een woning is een ideaal moment om bijkomende renovatie aan te moedigen. In 2017 werden er ongeveer 80.000 woningen verkocht in Vlaanderen. Wie op het punt staat een woning te kopen of te bouwen, heeft nog de mogelijkheid om zijn budget voor energiezuinigheid te verhogen. Voor aankoop kunnen gezinnen ingeschakeld worden om de renovatiedoelstellingen te halen. Na aankoop liggen de budgetten vast en is een bijkomende inspanning in energiezuinigheid budgettair veel moeilijker. Het Vlaams Klimaatplan stelt voor om renovatie na aankoop te verplichten en dit zal zeker een krachtig instrument zijn. Om dit instrument nog verder te versterken dient ook de wetgeving, financiering en fiscaliteit hier verder op in te spelen zodat de stap die bij aankoop of bouw genomen wordt zo groot mogelijk is. Wie ervoor kiest om een nieuwe woning te bouwen, voldoet vandaag al aan de klimaatdoelstellingen. Sterker nog, nieuwbouwnormen zijn vandaag al strenger dan de normen voor bestaande woningen in 2050.

Huidig renovatietempo (grijs) en doelstelling renovatietempo (geel)

Aantal woningen in Vlaanderen links, aandeel woningen rechts, totaal aantal woningen in Vlaanderen: 3,2 miljoen

Huidig renovatietempo en doelstelling renovatietempo