De voorbije jaren werden privé-investeerders gezocht die geïnteresseerd waren in de ontwikkeling van concrete projecten op de sites. Wie investeert krijgt niet alleen de registratierechten cadeau, de Vlaamse regering voorziet ook nog een aantal fiscale voordelen.
De privé-investeerders maken allen samen zo'n 1 miljard euro vrij voor de projecten. Op termijn zou dat ook 10.000 nieuwe banen moeten opleveren.
Grootste project komt in Machelen
Het grootste project komt in Machelen, naast het viaduct van Vilvoorde (foto bovenaan). Op een terrein van 8 hectare wil Uplace daar een groot complex bouwen met zogenoemde beleveniswinkels, kantoren en hotels. Blikvanger wordt een toren van zo'n 70 meter hoog. Het project zou in 2015 gerealiseerd moeten zijn en zou 3.000 nieuwe jobs creëren.
De "go" van Vlaanderen betekent wel een streep door de rekening van de Brusselse overheid. Die wil graag een groot winkelcomplex neerplanten op de Heizelterreinen, enkele kilometers verderop.
Twee grote complexen op een steenworp van elkaar zijn echter te veel van het goede. Het lijkt er dus op dat Brussel in snelheid werd gepakt door Vlaanderen.
Enkele andere projecten op een rijtje
- Antwerpen: Een site van 75 hectare op Linkeroever zal worden gesaneerd. Daarna komt er bedrijventerrein, een distributiecentrum voor de stad, een voetbalstadion en meer dan 14 hectare groenzone. Het project moet klaar zijn in 2020 en zou 4.000 banen creëeren.
- Oostende: Het terrein tussen de Oudenburgsesteenweg en de spoorlijn Brugge-Oostende wordt een bedrijventerrein voor kmo's in de chemiesector. De werken zouden in 2018 voorbij zijn.
- Gent: Op de plaats van de oude dokken in de haven komen tegen 2021 zo'n 1.200 woningen. In het nieuwe stadsdeel moet ook plaats zijn voor kantoren, winkels, een bibliotheek en een sporthal.
- Vilvoorde: De stad vernieuwt het oude industriegedeelte aan het kanaal Brussel-Willebroek. Verschillende terreinen worden gesaneerd om plaats te maken voor woningen, winkels, kantoren en groenzones.