Algemeen

1,8 miljoen nieuwe investeringen in cultuurhuizen

Vlaams minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur Joke Schauvliege heeft vijf investeringsprojecten ter waarde van 1,8 miljoen euro voor het Fonds voor Culturele Infrastructuur goedgekeurd. Via het FoCI krijgen culturele organisaties middelen voor de bouw en renovaties van bovenlokaal belang. “Daarbij is aandacht voor duurzaamheid en betere toegankelijkheid essentieel”, zegt minister Schauvliege. Op basis van zes ingediende projectvoorstellen van organisaties besliste Vlaams minister van Cultuur Schauvliege, na advies van de commissie Bovenlokale Culturele Infrastructuur, een investeringssubsidie toe te kennen voor een totaal bedrag van 1.815.982 euro aan vijf bovenlokale culturele accommodaties:

  • Sportimonium vzw, Hofstade Zemst: 500.000 euro
    Het Sportimonium zal een ‘state of the art’ erfgoeddepot realiseren dat zich richt op de nieuwste inzichten voor bewaring van materieel erfgoed. Het erfgoeddepot wordt een passiefbouw met energiezuinige technieken. De investeringssubsidie gaat naar de installatie van deze technieken en naar de binnenafwerking van het depot.

  • De Kopergietery vzw, Gent: 197.731 euro
    Het theaterhuis voor kinderen en jongeren heeft na twintig jaar intensieve werking nood aan een grondige renovatie. Deze omvat aanpassingen aan de theatertechnieken, een nieuwe scènevloer, de uitbouw van een medialab en de vernieuwing van de foyer.

  • Stad Aalst, Cultuurcentrum De Werf, Aalst: 500.000 euro
    De manuele trekkenwand wordt omgebouwd naar een geautomatiseerde elektrische trekkenwand. Door deze investering kan De Werf verder programmeren op het niveau en elan dat haar publiek verwacht. De gezelschappen, ook buitenlandse, gaan uit van deze professionele voorziening.

  • Jeugdbond voor Natuur en Milieu vzw, Gent: 252.851 euro
    De verbouwing van het huidige verouderde bondssecretariaat geeft een duurzame oplossing aan het bestaande pand. Enkele pijnpunten worden aangepakt: de vochtproblemen, de gebrekkige isolatie en slechte ventilatie, de keuken en het sanitair. De polyvalente zaal wordt opgeknapt tot een comfortabele ruimte en wordt beter toegankelijk gemaakt.

  • Museum Dhondt-Dhaenens, Deurle: 365.400 euro
    Villa Meander, palend aan het museum Dhondt-Dhaenens, wordt grondig gerenoveerd tot kunstenwerkplaats. Voor het museum is het belangrijk om de traditie in de Leiestreek van een plek van kunstcreatie en maatschappelijke bevraging in stand te houden. De opdracht en uitvoering voor deze werkplaats is toegewezen aan Hans Op de Beeck.


Minister Schauvliege stelde in 2012 een aantal prioritaire bestemmingen voor FoCI op: jeugdinfrastructuur met bovenlokaal belang, kunstenwerkplaatsen met werkateliers, automatiseren van theatertrekken & cultureel-erfgoeddepots die voorzien in een open depot.

Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege: “Een deel van Vlaanderen kampt met verouderde culturele infrastructuur. Deze nieuwe investering past in de Beleidsnota 2009-2014. Daarin vroeg ik om bij investeringen in culturele infrastructuur extra aandacht te schenken aan aspecten als duurzaamheid, energiezuinigheid, meer toegankelijkheid, bereikbaarheid, technologische vernieuwing en het geven van een nieuw architecturaal elan aan onze cultuurhuizen. Deze projecten vullen dat heel concreet in.”