Carl Verlinden, Product Manager bij Viega: “De grote belangstelling toont aan dat de Belgische installateurs verantwoordelijk te werk gaan en op de hoogte willen blijven. Als producent en partner willen we hen natuurlijk helpen om problemen op de werf te voorkomen en discussies achteraf te vermijden.” Tijdens de scholingen kwamen regelmatig dezelfde vragen van installateurs naar voren, die we hier nog even op een rijtje zetten en beantwoorden.
Mag je elektriciteitskabels plaatsen in de ruimte tussen de gasleidingen?
Vroeger werd in de gasnorm enkel geschreven dat er niets aan gasleidingen mocht bevestigd worden. Het addendum zegt dat het bevestigen van kabels aan gasleidingen verboden is. Bovendien moet de afstand tussen een gasbuis en elke andere leiding of kabel minstens 4 cm zijn (ook in de muur). Tussen gasbuisvlakken (verzameling gasbuizen) mogen geen kabels of andere hindernissen aangebracht worden. Het is zelfs zo dat elke kabel minstens 20 cm verwijderd moet blijven van de gasbuisvlakken. Bij ingegraven leidingen buiten het gebouw bedraagt de tussenafstand minstens 10 cm op kruispunten en 20 cm bij evenwijdige loop.Moet een buis beschermd worden in de chape of in de muur?
Bij niet-corrosieve (droge) milieus hoeven koperen en roestvrijstalen leidingen niet beschermd te worden. Bij matig tot sterk corrosieve (vochtige) milieus moet men een synthetisch materiaal, wikkelband of thermokrimpbaar materiaal volgens NBN EN 12068 gebruiken. Koperen buizen mogen ook met 1 of 2 lagen epoxyverf beschermd worden.Wanneer is een milieu ‘corrosief’? Dat is aan de installateur om in te schatten. Voor leidingen ingewerkt in een muur of chape, kan men ervan uitgaan dat dit milieu matig tot sterk corrosief is, naargelang de gebruikte chape. Viega raadt aan om bij twijfel altijd de leidingen te beschermen.