Het aantal bouwvergunningen dat in België werd afgeleverd voor nieuwe woningen lag de eerste 7 maanden van 2011 32% lager dan voor dezelfde periode in 2010 en 11% lager vergeleken met 2009. Atradius verwacht dat die vrije val zich in 2012 zal doorzetten omwille van de huidige eurocrisis, de stijging van de interestvoeten en het terugschroeven van tal van fiscale voordelen.
De fiscale stimuli die de Belgische regering de voorbije jaren invoerde worden in 2012 afgeschaft, waardoor de vraag zonder twijfel zal dalen. Atradius stelt ook vast dat de laatste maanden steeds meer overheden en particulieren extra uitstel van betaling aanvragen. In 2011 steeg het aantal faillissementen met 5,53%, die stijging was nooit zo sterk.
Atradius blijft dan ook terughoudend voor de bouwsector en de meeste deelsectoren.
De Market Monitor van Atradius neemt ook de bouwsectoren in onze buurlanden onder de loep. Uit de studie blijkt dat in nagenoeg alle Europese landen het aantal faillissementen zal stijgen. Voor Frankrijk verwacht Atradius in 2012 een toename van 8 tot 10%. De Duitse markt zou gespaard blijven, daar zien investeerders huisvesting immers nog als een veilige haven.
Atradius merkt ook op dat de marges in heel de sector kleiner worden: het materiaal wordt duurder, de concurrentie groter. “Als het in de bouw goed gaat, gaat het overal goed”, predikte Martin Nadaud in 1850 nog in het Franse parlement. De bouwsector is dan ook altijd de barometer geweest van de economie. Op dit moment zijn de vooruitzichten verre van rooskleurig, noch in Frankrijk, Nederland, Italië, Spanje of het Verenigd Koninkrijk.
Christophe Cherry, Country Director België-Luxemburg, licht toe: “De langetermijnvooruitzichten (2020) voor de bouwsector zijn een reden tot voorzichtig optimisme, maar dan vooral voor groeimarkten zoals China, India en Japan. In de VS zou de sector ook tot 15% groeien. Voor de Europese economieën spreken we van eerder bescheiden groeipercentages in de buurt van 2 tot 3%, tegenover 21% voor de Chinese markt. Voor bouwbedrijven waar door de crisis het water nu al aan de lippen staat zet dat optimisme uiteraard geen zoden aan de dijk, zeker niet gezien de vrees dat de Europese productie in 2012 met 0,3% zal krimpen. Tel dat cijfer bij de terugval van 0,6% in 2011, en het plaatje is duidelijk. Bedrijven die in staat zijn om hun horizon te verbreden tot de groeilanden moeten dat absoluut overwegen.”
Aanbevolen voor jou
Meer over Nieuwbouw
Een huis laten bouwen: hoe je energie kan regelen
15 januari 2025Zelf bouwen of verbouwen: slimme besparing of verborgen kost?
14 januari 2025Ten Brinke en inspire* winnen tender Urkersingel in Rotterdam
10 januari 2025Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Elke werkdag het laatste nieuws in uw mailbox!
Aanmelden!Alleen de nieuwsbrief, geen spam