In 2015 zijn in totaal 20.247 spouwmuren na-geïsoleerd. Dat zijn er 2.708 meer in vergelijking met 2014; een stijging van 15 procent. Het zijn er ook 4.721 meer dan in 2013. Dit is goed voor een stijging van 30 procent op 2 jaar tijd. In 2013 werden in totaal 15.526 spouwmuren na-geïsoleerd en geregistreerd bij de controle-organisatie BCCA. Die verplichte registratie is gestart halverwege 2012. Sinds de invoering van het kwaliteitssysteem werden tussen 1 juli 2012 en 31 december 2015 zo’n 56.512 woningen of appartementen geïsoleerd volgens het kwaliteitssysteem.
Wanneer de provincies met elkaar vergeleken worden, blijkt dat er in Limburg sterk ingezet wordt op woningrenovatie. In deze provincie zijn de afgelopen jaren het meest spouwmuren na-geïsoleerd. Van de 56.512 spouwmuurisolatiewerken die uitgevoerd werden binnen het kwaliteitssysteem, werd er 29,4 procent, of bijna 3 op 10, in Limburg uitgevoerd. De provincies Antwerpen, Oost-Vlaanderen en West-Vlaanderen zijn elk goed voor ongeveer 20 procent van het aantal dossiers.
Minister van Energie Annemie Turtelboom noemt het een “goeie zaak” dat er meer mensen deze energiebesparende renovatie uitvoeren in Vlaanderen. “De nood aan een substantiële verhoging van de renovatiegraad van Vlaamse woningen is groot. Het is goed dat men meer oog heeft voor energiebesparende renovatie, en we willen deze stijgende trend aanhouden.” Cijfers uit de REG-enquête van 2015 tonen aan dat dit mogelijk is. 7 procent van de Vlamingen plant om zijn muren te isoleren de volgende 5 jaar. Omgerekend naar het aantal woningen zijn dat 175.000 woningen (of 35.000 woningen per jaar). Er is dus zeker potentieel voor groei de komende jaren.
“We moeten de Vlaming overtuigen om hier werk van te maken. Daarvoor moeten we wijzen op de rendementen die dergelijke ingrepen opleveren. De investering is doorgaans op vijf jaar terugverdiend. Met de huidige lage intresten op spaarboekjes is dit hét moment om te investeren in energie-efficiëntie.” Het aanbrengen van isolatie in bijvoorbeeld een spouwmuur van zes centimeter van een halfopen bebouwing (165 vierkante meter) kost ongeveer 3.100 euro, min 990 euro aan premies. De besparing op de jaarlijkse energiefactuur bedraagt 495 euro. Na twintig jaar maak je zo een nettowinst van 7.500 euro.
De spouwmuren van een woning achteraf inspuiten met isolatie is een relatief eenvoudige en goedkope ingreep, met een beperkt risico. De meeste woningen die na 1945 werden gebouwd, bevatten spouwmuren. Om helemaal zeker te zijn, is het best een gaatje in een voeg te boren. Schiet je boor na een tiental centimeter door, dan heb je een spouwmuur. Na-isoleren van een spouwmuur geeft recht op een premie van 6 euro per vierkante meter van de netbeheerder (Eandis of Infrax). Je moet samenwerken met een erkend aannemer (zie lijst op www.energiesparen.be/spouwmuur) en de woning moet voor 1/1/2006 aangesloten zijn op het distributienet. Meer info over de premies: www.energiesparen.be/subsidies
VOORDELEN OP EEN RIJ
- de energiefactuur daalt en het comfort stijgt.
- de investering is doorgaans op 5 jaar terugverdiend.
- de werken nemen slechts één dag in beslag.
- er is geen stedenbouwkundige bouwvergunning vereist.
- de isolatie wordt langs buiten ingespoten, je hebt dus amper overlast.
- het uitzicht van je woning verandert niet, maar de waarde ervan stijgt wel.