Bedrijfsnieuws

2020 succesjaar voor vastgoedgroep Unibricks, ook dankzij corona

2020 succesjaar voor vastgoedgroep Unibricks, ook dankzij corona
Unibricks, het voormalige Bricks & Leisure, boekte in coronajaar 2020 een omzet van bijna 20 miljoen euro. Dat is een stijging met maar liefst 47% ten opzichte van 2019. De omzet uit projectontwikkeling verdrievoudigde, terwijl die voor de leisure-activiteiten met een derde daalde. “De positieve resultaten zijn te danken aan de nieuwe strategie die de groep volgt, nl. om een betere mix in portefeuille op te bouwen van residentieel en hotel-vastgoed. Onze keuze om in volle lockdown meer dan ooit in te zetten op vakantie in eigen land in plaats van te sluiten, werpt ook zijn vruchten af,” zegt CEO Thomas Lecluse.

Unibricks zet in op projectontwikkeling van investeringsvastgoed, zoals hotels, vakantieparken, sociale huurwoningen en studentenvastgoed, en de exploitatie ervan. Verleden jaar groeide de omzet tot 19,94 miljoen euro. Dat is 47% meer dan in 2019, toen werd afgesloten met een omzet van 13,56 miljoen euro.

In 2020 exploiteerde de groep 303 ‘units’, 63% meer dan een jaar eerder - een unit kan een hotelkamer zijn, maar net zo goed een seniorenflat of een chalet in de Ardennen. Die groei is tekenend voor de evolutie die Unibricks doormaakt.

Dat 2020 ondanks de coronacrisis een topjaar was, verbaast CEO Lecluse niet: “Door de pandemie hadden mensen meer tijd om na te denken over wat ze met hun vermogen willen doen. Tegelijk was het een heel lange periode met weinig perspectief en mogelijkheden, waardoor de betere verdieners minder hebben uitgegeven. Die combinatie zorgde dat er uiteindelijk meer werd geïnvesteerd. Door corona zal op korte termijn de vraag naar tweede verblijven blijven. Maar ik vermoed dat er op de lange termijn geen effect zal zijn op onze business.”

De groei vertaalt zich niet alleen in de cijfers, ook als werkgever zette Unibricks stappen in 2020. Zo werd een Waalse tak opgestart, wat in volle corona-crisis toch een risico was. Bovendien was het team cruciaal voor het succesjaar van de groep: “Ons team heeft zich bijzonder veerkrachtig en flexibel opgesteld. We werken met een jong en dynamisch team dat corona vooral als een positieve uitdaging zag,” zegt Thomas Lecluse.

Unibricks maakte in 2020 de strategische keuze om meer in te zetten op residentieel vastgoed, zowel sociale, senioren- als studentenhuisvesting. Historisch staat de groep sterk in het vrijetijdssegment met vakantieparken en hotels. Dat is vandaag nog steeds merkbaar als we kijken naar de projecten in de pijplijn: 76% betreft vakantieparken of hotels. Maar de de groep wil verder diversifiëren in zijn portefeuille. “We willen een partner zijn voor iedere Belg met een vastgoed-behoefte. Niet louter een product seller maar een allround problem solver op maat van de vraag van onze klant,” zegt Lecluse.

Meer projecten in residentieel vastgoed

De groei in 2020 is vooral te verklaren door een grote sprong in projectontwikkeling. De omzet voor dit segment verdrievoudigde van 5,23 miljoen euro tot 14,59 miljoen euro.

“Onze hoofdstad is in volle ontwikkeling, met de opwaardering van de kanaalzone als mooiste voorbeeld. Daarom ontwikkelen we hier projecten in residentieel vastgoed, zoals appartementen voor de sociale huurmarkt en moderne studentenkamers. Want Brussel is misschien wel de grootste studentenstad van het land, toch is er een tekort van ruim 9.000 ‘koten’,” zegt Thomas Lecluse.

Unest Erasmus in hartje Brussel is een hedendaags nieuwbouw-studentencomplex met 119 kamers. Deze nieuwbouw moet klaar zijn voor academiejaar 2023-2024. Waterfront 35 is een complex van 43 appartementen voor de sociale huurmarkt. Een Brussels Sociaal Verhuurkantoor huurt de appartementen van de particuliere investeerders die deze appartementen kopen, om ze daarna verder te verhuren.

In 2020 werd ook gestart met een aantal hotelprojecten. In Luik opent eind dit jaar een Radisson hotel met 100 kamers. In Parijs komt een Holiday Inn Express-hotel vlakbij Euro Disney, dat eind 2022 moet opengaan.

Ondanks corona houdt vrijetijdssegment relatief stand

De impact van COVID op de hotel-activiteiten blijft, alles in acht genomen, beperkt tot 35%. De omzet liep terug van 8,29 miljoen euro in 2019 tot 5,35 miljoen euro in 2020.

Sinds de zomer van verleden jaar speelt Unibricks nadrukkelijk in op ‘vakantie in eigen land’ en op de gestegen interesse in een tweede verblijf, vooral in de Ardennen. De eerste fase van het project ‘Village Les Bois d’Ourthe’ met 26 moderne chalets midden in de Ardense bossen was in enkele maanden uitverkocht. Bovendien opende op 28 oktober, net voor de tweede lockdown, het viersterren Mercurehotel in Han-sur-Lesse met 117 kamers en een gastronomisch restaurant met sterrenchef Benoit Dewitte.

“De coronacrisis heeft ons, en iedereen in de vastgoedsector voor enorme uitdagingen gesteld. Wij kozen ervoor om daar zo creatief mogelijk mee om te springen en trokken resoluut de kaart van ‘in room dining’. Dat bleek erg succesvol. Vooral de aanwezigheid van onze top-chef in het hotel in Han-sur-Lesse zorgde voor een top-beleving,” zegt Thomas Lecluse.

Goede vooruitzichten voor 2021

Voorlopig lijkt alles erop te wijzen dat Unibricks in 2021 opnieuw mooie resultaten kan verwachten. Dat vertaalt zich onder meer in een nieuwe groei met ruim 30% in het aantal units waarvan Unibricks volledige exploitatie in beheer heeft - of meer dan een verdubbeling van het aantal units ten opzichte van eind 2019. Eind dit jaar zal de groep 402 units uitbaten.

“De eerste jaarhelft was schitterend, en ook de tweede kondigt zich zeer goed aan. Na de zomer bekijken we hoe we de ‘in room dining’-ervaring naar andere hotels kunnen brengen. We starten ook met een volgende fase van het succesvolle tweede verblijven-park Village Les Bois d’Ourthe in de Ardennen, met opnieuw 37 chalets. Met nieuwe investeringen en afgeronde projecten gaan we ons verder blijven positioneren in het segment van studenten- en senioren-huisvesting om meer evenwicht met het leisure-gedeelte te bouwen,” besluit CEO Thomas Lecluse.