Allianz Trade meldt dat het aantal faillissementen in de Europese bouwsector al fors is gestegen. In vergelijking met vorig jaar (jan-aug 2024 tegenover jan-aug 2023) zijn er toegenomen faillissementscijfers: Duitsland zag een stijging van 20%, Frankrijk noteerde 31% en Italië en Zweden kenden een piek van 35%. België, met een stijging van 21%, bevindt zich in de rode zone. Slechts in Nederland blijft de schade beperkt, met een stijging van slechts 4%. In september 2024 alleen al gingen in België 306 bouwbedrijven failliet, een teken dat de sector op vele plaatsen slechts break-even draait of zelfs met verlies kampt.
Grote concerns in de gevarenzone
Het rapport van Allianz Trade benadrukt de risico's voor de grotere bouwbedrijven. In de eerste helft van het jaar gingen wereldwijd 30 grote bouwconcerns, elk met een omzet van meer dan €50 miljoen, failliet. Volgens Johan Geeroms, Director Risk Underwriting Benelux bij Allianz Trade, vormen met name deze grote, vaak zwaar gefinancierde ondernemingen de kern van het probleem. "Vaak worden projecten vertraagd doordat vergunningen uitblijven of buurtbewoners bezwaren indienen, en dat heeft desastreuze gevolgen. Betalingen worden uitgesteld, met kettingreacties in de financiële gezondheid van bedrijven tot gevolg," aldus Geeroms.Voorzichtige hoop op herstel
Hoewel Allianz Trade voorzichtig optimistisch is over de toekomst, geeft Geeroms aan dat de situatie fragiel blijft. Oorzaken zoals dalende overheidsbudgetten, vergrijzing, extreem weer en het tekort aan vakbekwaam personeel spelen de sector parten, vooral bij kleinere bedrijven. Lagere rentetarieven kunnen enige verlichting bieden, al duurt het vaak zes maanden voordat deze doorwerken in de bouwsector. Ook de materiaalkosten zijn enigszins gedaald, wat de sector zou kunnen helpen, maar hogere loonkosten, bureaucratische vertragingen en kleine marges blijven als obstakels aanwezig.De bouwsector gaat een uitdagende tijd tegemoet waarin elke verbetering telt. Het rapport wijst op het belang van verdere renteverlagingen en vermindering van knelpunten zoals hoge schuldlasten.