De bouworganisatie ziet in de vorig jaar fel stijgende hypothecaire rente, de hoogstens stabiliserende bouwmateriaalprijzen en de loonindexatie van 2023 de grootste boosdoeners voor het hoge aantal faillissementen. Maar zeker ook in de verstrenging van het verlaagd btw-tarief voor sloop en heropbouw. Bouwunie noemt die “de strop rond de hals van de Vlaamse bouw-kmo”. “De winstgevendheid van onze bedrijven staat enorm onder druk”, zucht Waeytens.
Dat bleek trouwens nogmaals in de meest recente Bouwunie-Barometer. 4 op 10 bouwbedrijven geven aan dat hun winstgevendheid lager ligt dan in dezelfde periode van vorig jaar. Bovendien spreekt een derde van de bevraagde bedrijven over een toename van het aantal slechte betalers. Nog uit de Barometer blijkt dat de orderboekjes almaar moeilijker gevuld geraken.
Maar liefst de helft van de bedrijven heeft nog voor minder dan drie maanden werk. Het kwartaal ervoor ging het maar over één op vier. Had één op zeven vóór de zomer nog werk voor 6 tot 9 maanden, dan was dat in het laatste kwartaal nog maar één op tien. “Niet bepaald een gedroomd recept om een faillissement af te wenden”, besluit Waeytens.
Ook het aantal jonge bedrijven speelt een rol in het aantal faillissementen. Starters hebben nog geen financiële buffer opgebouwd en zijn dus nog gevoeliger voor faillissementen. Dat je in Vlaanderen niet langer beroepskennis of bedrijfskennis moet bewijzen als je een onderneming start, is zeker ook bijkomend risico.