Binnenafwerking

2500m² kalkpleister voor voormalig klooster in Bilzen

‘De Wandeling’ is een eeuwenoud, beschermd gebouw in Bilzen. Het voormalige klooster kreeg niet alleen een nieuwe functie als kunstacademie, het werd ook grondig gerenoveerd. Belangrijk deelaspect van die restauratie was de applicatie van een speciaal isolerend kalkpleistersysteem. Buijs Pleisterwerken (Evergem) tekende voor de uitvoering, en ging voor de producten te rade bij invoerder PEC International (Sint-Niklaas).

Inspelen op een trend

De tendens naar een herintrede van ‘oude’ producten op de markt is ondertussen al geruime tijd zichtbaar. Dat geldt ook in de bouw- en renovatiesector, waar steeds vaker wordt teruggegrepen naar traditionele systemen op basis van hedendaagse technologieën. Het was ook een uitgangspunt bij de renovatie van ‘De Wandeling’, waar resoluut werd geopteerd voor isolerende kalkbepleistering. Het ‘groene’ systeem is ecologisch verantwoord. De uitstekende dampdoorlaatbaarheid is een troef op vlak van vochthuishouding en creëert een prettig leef- en woonklimaat.

“Een ideaal systeem voor mensen die willen investeren in authenticiteit,” aldus Johnny Smet, filiaalleider bij Buijs Pleisterwerken.

2500m² kalkpleister voor voormalig klooster in Bilzen

Een project met allure

Algemeen aannemer Fr. Goedleven nv vertrouwde de pleisterwerken toe aan Buijs Pleisterwerken. 10 arbeiders waren 12 weken lang druk in de weer met het aanbrengen van maar liefst 150 ton kalkpleister op een oppervlakte van ruim 2500 m². ‘De Wandeling’ (architect: Ontwerpteam Simoni – Michel Janssen) was een omvangrijk project. Johnny Smet: “Een uitdaging, én een opdracht die je enkel kan toevertrouwen aan gespecialiseerde vaklui die uitsluitend met kwaliteitsproducten werken.”

Precies daarom deed Buijs een beroep op PEC International voor de aanlevering van de producten.

“We kennen elkaar,” zegt Mike Pauwels van PEC International. “Na een jarenlange samenwerking groeide een wederzijds vertrouwen en kennen we de noden in functie van elk specifiek project. Daarbij is uiteraard ook de technische ondersteuning van de fabrikant onmisbaar.”

Systeemopbouw

Calcilite is een pleistersysteem op basis van zuivere, natuurlijk hydraulische kalk NHL3.5. Een milieuvriendelijke oplossing met een goede isolerende waarde. Het systeem vangt thermische verliezen op en creëert een thermisch schild. Het systeem bevat géén cement en is daardoor ideaal voor de restauratie van oude gebouwen, maar is ook uitstekend geschikt voor toepassing in nieuwbouw.

De verschillende lagen creëren samen een thermisch en akoestisch isolerend, dampopen systeem met uitstekende vochtwerende dampdoorlaatbaarheid.

In Bilzen werd een eerste hechtlaag van 0,5 cm dikte aangebracht (Adecal), gevolgd door 4 cm Calcilite TI, de eigenlijke lichtgewicht, isolerende pleister. Daarna bracht Buijs Pleisterwerken nog twee dunne lagen afwerkpleister op kalkbasis aan, resp. 2 mm Stacepro F en 1 mm extra fijne Stacepro Finitura XF.

“Naast de topprestaties van deze natuurlijke kalkpleister, biedt het systeem een makkelijke verwerking,” bevestigt Mike Pauwels. “Het lichtgewicht systeem is toepasbaar in grote diktes, ook op oneffen ondergronden, zonder dat netten, lijmen of bevestigingstechnieken nodig zijn.”

Referentie

Het resultaat van ‘De Wandeling’ mag er zijn. De renovatie is opnieuw een overtuigende referentie die Buijs Pleisterwerken en PEC International kunnen toevoegen aan hun gezamenlijke projectenlijst. Een greep uit voorgaande realisaties: de Hippodroom in Ukkel, het koetshuis van Kasteel Casier in Waregem, de Engelenburcht in Tildonk en de Sint-Martinuskerk in Lede.

Johnny Smet: “We garanderen een hoog kwaliteitsniveau en een goede service, ongeacht de grootte van het project. Als partners zijn we bovendien elkaars ambassadeur,” lacht hij. “Het volgende project - de herconditionering van een 19e eeuws herenhuis in Sint-Niklaas - staat alweer in de steigers.”