Architectuur

27.000 bezoekers voor Mijn Huis Mijn Architect

27.000 bezoekers voor Mijn Huis Mijn Architect
Toekomstige bouwers en verbouwers zijn er afgelopen weekend weer massaal op uit getrokken voor de 16de editie van Mijn Huis Mijn Architect, een initiatief van de Orde van Architecten - Vlaamse Raad. Het openhuizenweekend bracht 27.000 bezoekers op de been. Het evenement richtte deze editie de schijnwerpers op creatief ruimtegebruik.

Naar jaarlijkse gewoonte leverde Mijn Huis Mijn Architect met 170 woningen een staalkaart van de moderne architectuur in Vlaanderen. Een initiatief dat door 27.000 bezoekers werd gesmaakt. Een onmisbare schakel in het bouwproces en de bouwprofessional bij uitstek is immers de architect. Net daarom nam de Orde van Architecten – Vlaamse Raad al voor de zestiende keer dit initiatief.

Het Openhuizenweekend biedt het brede publiek de mogelijkheid kennis te maken met de vakbekwaamheden van architecten. Het vormt daarnaast een uitgelezen moment om te peilen naar de ervaringen van de bewoners. Architect en bouwheer waren dan ook op iedere locatie aanwezig om alle vraagtekens weg te werken bij het nieuwsgierige (ver)bouwpubliek.

Creatief ruimtegebruik

Het evenement richtte deze editie de schijnwerpers op creatief ruimtegebruik. Organisator de Orde van Architecten – Vlaamse Raad legde zaterdag op een persconferentie uit waarom. Voorzitter Marnik Dehaen: “We moeten efficiënter omspringen met de beschikbare woonruimte willen we morgen nog genoeg openbare ruimte en groen rondom ons hebben. Wie nu bouwt doet dat kleiner dan voorheen. Ook nieuwbouwwoningen zijn eerder schering dan inslag, vandaag de dag gaan we eerder gefaseerd verbouwen, in functie van het budget. Compactheid, energiezuinigheid en onderhoudsvriendelijkheid worden steeds belangrijker. De spreekwoordelijke baksteen in de maag, die behoort stilaan tot het verleden. Met Mijn Huis Mijn Architect willen we het signaal geven dat ook met minder grote middelen heel mooie, aantrekkelijke projecten kunnen worden gerealiseerd. Zolang je maar met een architect werkt die meedenkt en van meet af aan het creatieve proces mee vormgeeft.”

De rol van de overheid

Uit de enquête die in de aanloop naar het evenement werd gevoerd bij zo’n 200 toekomstige bouwers, blijkt dat een vrijstaande woning voor zo’n drie vierden van de bevraagden nog steeds de ultieme woondroom is. De Orde van Architecten – Vlaamse Raad richtte zich bij de opening dan ook met een oproep naar de overheid. “We zien een rol weggelegd voor de overheid om een mentaliteitswijziging te bewerkstelligen. Ook een verandering van de regelgeving met betrekking tot verkavelingen en bouwpercelen is sterk aan te raden. Sommige kavels stammen nog uit de jaren 70 met percelen van 10 are en meer waarop amper één huis mag gebouwd worden. Een verouderde situatie die stilaan onhoudbaar wordt. De Orde van Architecten - Vlaamse Raad is dan ook voorstander van een aanpassing van de verkavelings- en stedenbouwkundige voorschriften zodat op de percelen voortaan meerdere wooneenheden mogelijk worden. Herverkaveling zou meer gestimuleerd moeten worden om een optimalisatie van het ruimtegebruik mogelijk te maken. Beleidsmakers en stedenbouwkundige ambtenaren worden dan ook opgeroepen om meer open te staan voor alternatieve bouwoplossingen.”

Inspiratieboek

Wie de kans heeft gemist om de deelnemende woningen te bezoeken, kan altijd nog terecht op de website of bij de betere krantenwinkel of de Standaard Boekhandel waar het inspiratieboek met alle projecten en tal van tips te koop is voor 7,50 euro.
Zie www.mijnhuismijnarchitect.com