Second Home

27% meer aankopen Spaans onroerend goed door buitenlanders

Buitenlanders hebben 4,748 miljoen euro geïnvesteerd in onroerend goed in Spanje in 2011, een stijging van 27% ten opzichte van het voorgaande jaar, wat neerkomt op de grootste uitgave van deze groep sinds 2008, terwijl de Spaanse investeringen in het buitenland daalde met 23,4%.
Volgens gegevens van de Bank van Spanje die zijn verzameld door EFE zijn de Spaanse buitenlandse investeringen in onroerend goed toegenomen voor het tweede achtereenvolgende jaar en niet meer gedaald tot onder de grens van EUR 4.000 miljoen van 3 jaar geleden en heeft niet zo´n explosieve groei gekend sinds de "boom" van het onroerend goed in Spanje.

Met deze stijging, en de investeringen door buitenlanders in woningen gelegen in Spanje lag het aantal verkopen op een niveau vergelijkbaar met die in 2006, toen de investeringen 4.716 miljoen euro bedroegen.

Echter, ondanks het feit dat de totale investering door buitenlanders in Spaans onroerend goed in 2011 ver boven die van zowel 2009 als 2010 lag, blijft dit dit bedrag blijft ver uit de buurt van cijfers die bereikt werden in 2007 of 2008, toen de investeringen boven de 5.300 miljoen uitkwamen.

De verhoging van de investeringen door buitenlanders om huizen in Spanje te kopen staat in contrast tot de daling van de Spaanse investeringen in buitenlands onroerend goed in 2011, toen het totale bedrag 81% lager was dan het piekniveau van 2007.

Vorig jaar werd door de Spanjaarden 618 miljoen geïnvesteerd in vastgoed in het buitenland, wat neerkomt op een daling van 23,4% in vergelijking tot de 807 miljoen een jaar eerder.

In tegenstelling tot de buitenlandse investeringen in Spanje, zijn de Spaanse investeringen in het buitenland aanzienlijk zijn verminderd sinds de gloriejaren van het onroerend goed, toen overtroffen deze namelijk de 3.000 miljoen euro.

Een van de factoren die invloed hebben gehad op de daling van de Spaanse investeringen zijn onder andere krediet-beperkingen en de verminderde inkomsten van de Spanjaarden en de werkloosheid, die in 2011 bedroeg 22,85% van de beroepsbevolking, een toename die voor het eerst de 5 miljoen werklozen overschreed, volgens de gegevens van het Nationaal Instituut voor de Statistiek (INE).

Om de visie van de Spaanse vastgoedmarkt te verbeteren, lanceerde de vorige regering vorig jaar een "road show" in verschillende landen om de belangstelling van internationale beleggers voor Spaans vastgoed te wekken.

Het aantrekken van de interesse van buitenlandse investeerders in de Spaanse vastgoedsector is ook een doelstelling voor de voorzitter van de Vereniging van Bouwers Initiatiefnemers van Spanje (APCE), Jose Manuel Galindo, die onlangs een pakket maatregelen heeft voorgelegd aan de verschillende overheden om de verkoop te stimuleren van 250.000 vakantiewoningen, om de "voorraad" te verkleinen.

Met de verkoop van deze woningen, wat neerkomt op een derde van het overschot, zei Galindo dat hij 50.000 miljoen euro bij elkaar kon krijgen. Een soortgelijk bedrag aan middelen moet de bank verstrekken voor de nieuwe kapitaalvereisten die nodig zouden zij als er een verdere verslechtering plaatsvind van onroerend goed activa.