Nieuwbouw

3 dingen die je moet weten als je een nieuwbouwhuis gaat kopen

3 dingen die je moet weten als je een nieuwbouwhuis gaat kopen
Overweeg je om een nieuwbouwwoning te kopen? Dan zijn sommige zaken net een tikje anders geregeld dan als je een bestaande woning koopt. We zetten 3 dingen die je moet weten over nieuwbouwhuizen in Nederland op een rij.

1. Je moet de elektriciteitsaansluiting vaak zelf regelen

Als je een nieuwbouwwoning hebt gekocht, zou het kunnen dat je de aansluiting zelf moet regelen. Dit hangt af van de afspraken die hierover zijn gemaakt met de aannemer of projectontwikkelaar. Er is in ieder geval niet al een aansluiting aanwezig zoals dat bij een bestaand huis het geval is. Als je zelf een huis bouwt, ben je hier altijd zelf verantwoordelijk voor. Voor vragen over de aansluiting, kun je meestal terecht bij de aannemer. Je kunt via deze site een aansluiting aanvragen of wijzigen.

Is de aansluiting eenmaal geregeld, dan is het tijd om een energieleverancier te kiezen. Op sites als energieaanbieding.nl kun je verschillende aanbiedingen met elkaar vergelijken. Het kan soms lastig zijn om het verbruik in te schatten bij een nieuw huis. Je kunt niet zoals bij een bestaand huis naar de vorige bewoners kijken.
Hoeveel bewoners het huis heeft en wat voor soort woning het is spelen een voorname rol bij het schatten van het verbruik. Omdat nieuwbouwwoningen over het algemeen goed geïsoleerd zijn, scheelt dat in je energieverbruik. Dat is dus een pluspunt van een nieuwbouwwoning. Heb je nog een contract lopen bij je huidige woning? Dan moet je deze overzetten naar je nieuwe adres. Je riskeert een boete als je dat niet doet.

2. Je hebt tijdelijk dubbele woonlasten

In de meeste gevallen kun je niet meteen in je nieuwbouwhuis gaan wonen zodra de hypotheek ingaat. Het moet tenslotte nog (deels) gebouwd worden. Dit betekent dat je ergens anders zal moeten wonen totdat het nieuw huis klaar is. Tenzij je bijvoorbeeld zonder kosten bij familie of vrienden woont, zal je tijdelijk met dubbele woonlasten te maken hebben. Het is verstandig om hier rekening mee te houden. Kijk goed of je dubbele woonlasten wel kunt ophoesten en zo niet, of je mogelijk ergens op kunt besparen om het toch te kunnen betalen.

3. Je betaalt geen kosten koper

Dat je in principe met dubbele woonlasten zit is een nadeel, maar er zitten ook absoluut financiële voordelen aan het kopen van een nieuwbouwwoning. Bij een bestaand huis moet je de kosten koper (de overdrachtsbetaling en de notariskosten) betalen. Deze kosten komen bovenop de koopsom voor het huis en kun je tegenwoordig niet meer meefinancieren met je hypotheek. Dit is ongeveer 6 procent van de aankoopprijs en daardoor altijd een flink bedrag. Hoewel er bij een nieuwbouwwoning ook kosten bovenop de koopsom komen, betaal je geen kosten koper en zijn de extra kosten aan het eind van de streep minder. Dit komt omdat een nieuwbouwwoning vrij op naam is.