Interieur

3 manieren om de temperatuur in huis te reguleren

3 manieren om de temperatuur in huis te reguleren
Of het warm of juist koud is buiten, je wilt binnen in huis graag altijd een aangename temperatuur aanhouden. De temperatuur in huis kan jouw woonplezier enorm beïnvloeden, zonder dat je dit wellicht zelfs door hebt.

In dit artikel leggen we uit wat een fijne temperatuur in huis is en vertellen we je op welke drie gebieden in huis je op innovatieve manieren de temperatuur in huis kunt beïnvloeden. Van shutters tot een groendak, aan deze oplossingen heb je wellicht nog niet gedacht!

Het belang van een aangename temperatuur in huis

De ideale temperatuur waarop je je thermostaat instelt is voor iedereen anders. Het is afhankelijk van de temperatuur buiten en ook van de woning zelf.

Heb je een goed geïsoleerd huis, dan zal jouw verwarmingsinstallatie minder hoog hoeven staan om dezelfde temperatuur te bereiken. Ook hangt er ervan af of je meerdere verdiepingen hebt (hitte stijgt op), of de tussendeuren effectief afsluiten en of je buren hebt die flink stoken.

Ten slotte reageert elk lichaam anders op omgevingswarmte. Wat de ene persoon een aangename temperatuur vind om een boek in te lezen of een maaltijd te koken thuis, is voor de volgende persoon juist veel te warm. Zeker als je graag vaker wat extra lagen kleding aan hebt.

De temperatuur in huis kan het comfort van de inwoners echter zeer beïnvloeden. Ideaal is het wanneer de temperatuur door adaptieve verwarming en slimme klimaatregulerende oplossingen in het huis altijd optimaal is voor het beste woongemak. Drie van zulke oplossingen zijn shutters voor de ramen, natuurlijke muurisolatie en een groendak.

Decoratieve maar effectieve shutters voor de ramen

Staat jouw woning op het zuiden en heb je grote ramen, dan dat direct zonlicht de temperatuur in de kamer al snel flink omhoog brengen. Als hier jouw thermostaat hangt, zal de verwarming uiteraard afslaan. Maar het kan maar net zo zijn dat de rest van het huis nog redelijk fris zijn, zeker als je een functionele kelder hebt of een studeerkamer op minder zonnige kant van het huis.

Met handige raambedekking kun je het zonlicht, en daarmee de warmte in huis, effectief beïnvloeden. Ga bijvoorbeeld voor decoratieve raam shutters, die niet alleen erg mooi staan en vaak van natuurlijk hout gemaakt zijn, maar ook binnen een handomdraai verder open of dicht kunnen worden gezet. Zo bepaal je hoeveel zon er precies de ruimte binnenkomt en reguleer je effectief de temperatuur in de kamer.

Het fijne aan shutters is dat ze permanent op hun plek kunnen blijven. Andere oplossingen voor het raam zijn lamellen, (rol)gordijnen en horizontale jaloezieën, die je naargelang het zonlicht dat je binnen wilt hebben open of dicht schuift.

Natuurlijke isolatie voor de muren

Naast de raambekleding hebben ook de muren van een woning een grote invloed op de temperatuur in huis. Hoewel je hier vaak minder aan kunt doen zodra de woning eenmaal staat, zijn er toch een aantal oplossingen om te overwegen, of je nu nieuw gaat bouwen of niet.

Een interessante en ook zeer effectieve isolatieoplossing voor muren is bouwen met leem. Lemen muren zijn een comeback aan het maken en met goede redenen. Niet alleen is leem een onuitputtelijke bron van bouwmateriaal, het is ook nog eens een natuurlijk materiaal dat weinig energie vergt om te produceren en ontzettend effectief in de warmte en vochtregulering in huis.

Alternatieve isolatiematerialen voor de muren van een woning zijn glas-, steen- of schapenwol, gerecycled katoen, PUR, EPS en cellulose. Over het algemeen zijn de meeste isolatiematerialen qua isolatie effect redelijk gelijk aan elkaar, het gaat er simpelweg omdat je isoleert en zo het klimaat in jouw woning beter kunt reguleren. Fijn is wel om te weten dat het materiaal dat je kiest zo natuurlijk mogelijk is.

Een groendak voor een beter milieu

Tot slot kun je op dak ook letterlijk groener bezig zijn. Een groendak is een dak waarbij vrijwel het gehele oppervlakte van het dak bedekt is met planten. Voordelen van een groendak zijn betere waterretentie, extra groen in de omgeving en effectieve klimaatbeheersing.

Over het algemeen houdt een groendak de ruimtes onder het dak koeler, maar gaat het ook klimaatschommelingen tegen. Dit komt doordat de planten effectief het zonlicht absorberen of zelfs gedeeltelijk weerkaatsen. Het resultaat is dus een meer constante temperatuur binnen.

Een bijkomend voordeel van goede klimaatbeheersing in huis is dat je vaak op stookkosten kan besparen en natuurlijk ook jouw impact op het klimaat van de planeet juist iets verminderd. Ga dus aan de slag met het installeren van effectieve shutters voor het raam, isolatie in de muren of een groendak en doe jezelf en het milieu een plezier.