Verwarming & Sanitair

3 tips om een verstopte septische put te voorkomen

3 tips om een verstopte septische put te voorkomen
Hoewel veel huizen inmiddels aangesloten zijn op de rioleringen, gebruiken sommige huishoudens nog een septische put. Deze put vangt het water op dat via jouw sanitair wegspoelt. Daarnaast belanden er ook urine en ontlasting, toiletpapier, haren en zeepresten in een beerput. Dit kan op den duur een verstopping veroorzaken. Hier zit je uiteraard niet op te wachten. Daarom geven wij jou in deze tekst 3 tips om een verstopping van jouw septische put te voorkomen.

1. Let goed op wat je doorspoelt

Om een verstopte beerput te voorkomen, is het allereerst belangrijk dat je de afvoer gebruikt waar deze voor bedoeld is. Spoel bijvoorbeeld geen vochtige doekjes, tampons en maandverband door de afvoer van jouw toilet. Hier is de afvoer niet op berekend, waardoor er een verstopping kan ontstaan. Dit geldt ook voor vet. Vet gaat namelijk stollen als het afkoelt. Hierdoor ontstaat er mogelijk een ophoping in de afvoer, waardoor het water niet of nauwelijks meer kan passeren.

Behalve het leidingwerk naar de septische put kan ook de put zelf verstopt raken. De kans op een verstopping is bijvoorbeeld aanwezig als je veel antibacteriële producten, schoonmaakmiddelen of medicijnen doorspoelt. Deze middelen kunnen er in de septische put voor zorgen dat de bacteriën hun werk niet meer kunnen doen of zelfs sterven. Slib gaat zich hierdoor ophopen en de harde koek, die op de inhoud van de put drijft, wordt alsmaar groter en groter. Dit kan op den duur en verstopping tot gevolg hebben.

2. Gebruik speciale middeltjes

Wil je een verstopte beerput voorkomen? Dan raden wij je aan om regelmatig een blik in de put te werpen. Bij het openen tref je mogelijk een harde laag aan die op de inhoud drijft. Als dit het geval is, is het verstandig het afbraakproces weer op gang te helpen. Dit kan door een biologische activator toe te voegen aan de inhoud. Met behulp van dit middel wordt de harde laag op den duur weer vloeibaar. De kans op een verstopte put wordt hierdoor kleiner. Je kunt eventueel ook bacteriën toevoegen aan de septische put. Op deze manier breng je het bacteriebestand weer op peil.

3. Laat de put regelmatig legen en inspecteren

Als je thuis een septische put hebt, moet je deze regelmatig legen. Wacht hier niet te lang mee, want door de put te legen kun je namelijk ook een verstopping voorkomen. Leeg een septische put nooit zelf, maar laat hem ruimen door een professional bij jou in de buurt. Putprobleemkwijt helpt je een professionele ruimdienst bij jou in de buurt te vinden. Wij raden je aan de beerput ook regelmatig te inspecteren. Ook dit besteed je uit aan de ruimers. Zij zijn namelijk ervaren, waardoor zij direct zien of er iets mis is met de septische put.