1. Analyseer de markt en concurrenten
Als je zelfstandig ondernemer bent, is het ontzettend belangrijk dat je de markt kent waar jij je op richt. Doe daarom altijd marktonderzoek, zeker als je producten aan de man wilt brengen. Op deze manier ontdek je namelijk hoe je jouw producten het makkelijkst en snelst kunt verkopen. Bovendien moet je de mensen of bedrijven voor wie je de producten maakt altijd in je achterhoofd houden. Doe je dit niet? Dan is de kans groot dat je geen groei ziet.Naast de markt is het als beginnende onderneming ook verstandig om onderzoek te doen naar concurrenten. Kijk bijvoorbeeld eens hoe zij hun producten promoten. De informatie die dit je oplevert kun je mogelijk ook toepassen op jouw eigen bedrijf. Verdiep je ook in de prijzen die de concurrentie hanteert. Aan de hand hiervan wordt het vaak een stuk makkelijker om een prijs vast te stellen voor de producten die je verkoopt. Bied je diensten aan? Zoek dan uit wat het uurtarief van bedrijven in dezelfde branche is. Dit helpt je vast en zeker om te bepalen hoeveel je per uur kunt vragen.
2. Verzeker je voor risico’s
Veel beginnende ondernemers zijn zich er niet van bewust dat zij risico’s lopen. Toch is dit wel degelijk het geval. Zo kan een klant je bijvoorbeeld aansprakelijk stellen voor schade die jij of een product dat je verkoopt of levert heeft aangericht. Daarnaast kun je arbeidsongeschikt raken. Gelukkig kun jij je verzekeren voor dergelijke risico’s door zakelijke verzekeringen af te sluiten.Je bent als ondernemer niet verplicht om je te verzekeren, maar het is wel handig om verzekeringen af te sluiten. Een aansprakelijkheids- en arbeidsongeschiktheidsverzekering zijn zeker het overwegen waard als je het ons vraagt. Je betaalt iedere maand weliswaar premie voor deze verzekeringen, maar je kunt er uiteindelijk ook veel geld door besparen. Word je aansprakelijk gesteld of raak je arbeidsongeschikt en ben je hiervoor verzekerd? Dan kun jij je simpelweg tot de verzekeraar richten.
3. Open een zakelijke rekening
Net als voor zakelijke verzekeringen geldt ook voor een zakelijke rekening dat dit niet verplicht is voor ondernemers. Omdat het openen van zo’n rekening geld kost, besluit je misschien om eerst je privérekening te gebruiken. Dit kan, maar eigenlijk mag het niet. Jouw bank wil namelijk niet dat je zakelijk geld ontvangt op deze rekening. Zij controleren hier steekproefsgewijs op om te voorkomen dat dit toch gebeurt.Een zakelijke rekening open je niet alleen omdat dit moet van de bank, want je profiteert er zelf ook van. Zo helpt een bedrijfsrekening je om zakelijk geld en privégeld van elkaar te scheiden. Hierdoor ben je minder tijd kwijt aan de boekhouding. Een zakelijke rekening is er overigens niet alleen voor grote bedrijven en mkb’ers, want je kunt ook een zzp rekening openen voor je bedrijf.