Vastgoed

329.000 vastgoedtransacties in 2017

De Belg heeft een baksteen in de maag. Het is een gekende uitspraak, maar ze blijkt maar al te waar: anno 2018 heeft de Belg nog steeds ‘een baksteen in de maag’. Laten we het fenomeen even onder de loep nemen. Dat Belgen verknocht zijn aan vastgoed, blijkt uit de cijfers die de notarisfederatie mocht noteren. Met 329.000 vastgoedtransacties was 2017 een heus recordjaar. Het financiële plaatje? Er werd voor 31,05 miljoen euro aan hypothecaire kredieten afgesloten. Dankzij die data kunnen we de vastgoedmarkt van naderbij bekijken.

Over welke soorten vastgoedprojecten gaat het?

Een opvallende vaststelling: het aantal leningen die aangevraagd worden voor een nieuwbouwproject neemt toe, terwijl die voor renovaties afnemen. Vermoedelijk zitten de verstrengde energie- en renovatienormen daar voor iets tussen. Iets meer dan de helft van de woonkredieten gaan naar de aankoop van een bestaande woning, en een kleine minderheid dient om louter bouwgrond te kopen. Ook bijzonder: de gemiddelde bedragen om een nieuwbouwproject of een bestaande woning aan te schaffen, zijn nagenoeg gelijk.

Het verband tussen lening en leeftijdsgroep

Gemiddelden vertellen je echter niet het complete verhaal. Zo hangt het geleende bedrag nauw samen met de leeftijd. 55-plussers lenen gemiddeld minder, omdat ze doorheen de jaren al meer eigen kapitaal opgebouwd hebben en daardoor een grotere eigen bijdrage leveren. Opmerkelijk is dat deze leeftijdsgroep steeds sterker vertegenwoordigd raakt op de vastgoedmarkt. Deze kapitaalkrachtige generatie investeert in een tweede woning als vakantieverblijf of als opbrengsteigendom. Min-dertigers lenen meer, net omdat zij minder kapitaal in handen hebben. Daardoor zien we jonge gezinnen, singles en eenoudergezinnen vaak voor een appartement kiezen.

224 maanden afbetalen

Een andere interessante vaststelling is dat de Belg gemiddeld 224 maanden lang aan zijn lening betaalt, voor een bedrag van 845 euro per maand. Maar ook hier zie je grote verschillen tussen de leeftijdsgroepen. 55-plussers betalen maar 120 maanden aan 824 euro per maand, terwijl jonge gezinnen 274 maanden lang 851 euro betalen.