De keuze voor de plaatsing langs de Vaart kan je best symbolisch noemen, want het is via onze waterwegen dat er jaarlijks heel wat plastic in de Noordzee belandt. Daar wil Revive, de ontwikkelaar van de Komet-wijk tussen de Koningin Astridlaan en de Vaart, iets aan doen.
“Plastic is het symbool van de milieuproblemen van vandaag. Uit studies blijkt dat 80 procent van alle plastic in de zee afkomstig is van vervuiling via kanalen, riolen en rivieren. Met initiatieven zoals deze kunnen we dat percentage stap voor stap naar beneden halen én er bovendien iets moois mee doen.”
Nicolas Bearelle, CEO Revive
De projectontwikkelaar lanceert dus een oproep: ze vraagt de Mechelaars om een maand lang al hun plastic afval bij te houden, zodat deze ‘geüpcycled’ kan worden. Dat is een vorm van recycleren, waarbij je afval gaat omtoveren tot iets dat niet alleen terug bruikbaar is, maar bovendien ook waardevoller dan het oorspronkelijke materiaal.
Alleen harde plastics
Concreet wordt het verzamelde plastic afval gebruikt om met een 3D-printer design zitbanken te maken. Belangrijk om te weten is dat voor deze ‘upcycling’ alleen harde plastics bruikbaar zijn: dat zijn enerzijds dopjes van flessen en de verpakkingen van wasmiddelen, maar anderzijds ook lege flacons van badschuim of shampoo.Voor de vastgoedspeler is het initiatief een verlengstuk van hun visie voor de toekomstige woonwijk Komet. Die belooft namelijk het duurzaamste woonproject van Mechelen te worden: een bijna-energieneutrale wijk, waarbij geen fossiele brandstoffen worden gebruikt. Zo zullen maar liefst 1.200 vierkante meter zonnepanelen - in combinatie met warmtepompen - het verbruik van de bewoners opvangen.
“Het upcycling initiatief is een leuke manier om alle Mechelaars een steentje te laten bijdragen aan een duurzame stad. Achteraf kunnen ze ook zelf genieten van het resultaat, want we gaan de zitbanken in oktober aan het fietspad langs de Vaart plaatsen, zodat ze publiek toegankelijk zijn. Het past bovendien perfect binnen onze ecologische filosofie als projectontwikkelaar: wij zetten uitsluitend in op reconversie van vervuilde en verloederde sites, die we telkens herontwikkelen tot duurzame, groene en levendige wijken.”
Nicolas Bearelle, CEO Revive
Fietsenhouder en sportattributen
In Amsterdam en op het Griekse eiland Thessaloniki staan al soortgelijke banken. Bij deze laatste zijn de banken zelfs voorzien van enkele details die een gezonde en milieuvriendelijke levensstijl bevorderen. Zo kunnen er bijvoorbeeld fietsenhouders en sportattributen aan bevestigd worden, of een waterreservoir voor mensen die hun hond uitlaten. Voor de banken in Amsterdam werd zo’n 50 kg plastic per stuk gebruikt, voor die in Thessaloniki nog enkele kilo’s meer. In Mechelen zal maar liefst 85 kg plastic per bank gerecycleerd worden.Op zaterdag 7 september vindt een groot inzamelmoment plaats op de Komet-site. Gezinnen, collega’s, jeugdbewegingen, sportclubs of buurtverenigingen zijn allen welkom om hun ingezamelde plastic af te geven. Wie het meeste plastic afval binnenbrengt, kan bovendien een picknick voor zijn ‘team’ winnen.