Algemeen

4 Slimme manieren om afvalbeheer in steden te verbeteren

4 Slimme manieren om afvalbeheer in steden te verbeteren
Wist je dat het grootste gedeelte van de wereldbevolking leeft in steden? Het is daarom van essentieel belang om de dichtstbevolkte plaatsen op aarde op het gebied van afvalbeheersystemen te optimaliseren. Hoe kunnen steden het verschil maken en de afvalverwerking verduurzamen? Laten we eens kijken naar 4 duurzaamheidsstrategieën die ons huidige en toekomstige afvalbeheer kunnen doen ontwikkelen.

1. Ondergronds afvalbeheer

Zou het niet handig zijn als afval gemakkelijker kan worden getransporteerd naar de stortplaats? De dagelijkse transport die benodigd is om afval te vervoeren kan dan aanzienlijk worden verminderd, alsmede de uitstoot van CO2-gassen. Dit is echter niet zomaar science fiction. Sterker nog, een dergelijk afvalbeheersysteem is al actief in de praktijk! In Helsinki, de duurzaamheidshoofdstad van Finland, wordt er reeds gebruik gemaakt van een reeks ondergronds verborgen pneumatische buizen om recycleerbaar afval naar de centrale stortplaats te vervoeren.

De technologie die ondergronds afvalbeheer mogelijk maakt, kan papier, gemengd en organisch afval dagelijks verzamelen en gecontroleerd naar de centrale afvalstation leiden. Wanneer bepaalde afvalbakken vol zijn, wordt het afval naar de installatie overgebracht. Op het gebied van afvalinzameling en het transport zelf, is er geen personeel nodig, wat over het algemeen minder brandstof en lawaai betekent.

2. Een recyclingsnetwerk onder inwoners

Het komt maar al te vaak voor dat er spullen door de één zomaar worden weggegooid, terwijl de ander ze als zeer waardevol beschouwt! Het kan daarom helpen om inwoners aan te moedigen om recycling en hergebruik van spullen meer prioriteit te geven. Denk bijvoorbeeld aan een educatieve app om de communicatie binnen een smart city te verbeteren, met als doel om iedereen slimmer te laten nadenken over recycling.

3. Compostering van voedselafval

In veel steden zijn inwoners niet actief bezig met het composteren van voedselafval, terwijl het kan zorgen voor aanzienlijke verbeteringen in het duurzaamheidsbeleid van een slimme stad. Het composteren van voedselafval is niet alleen voordelig omdat het de hoeveelheid afval op de stortplaats vermindert, maar ook omdat organisch voedselafval zeer nuttig kan zijn! Organisch afval dat wordt gerecycleerd via een composteringsproces kan namelijk worden omgezet in een nutriëntenrijke bodemverbeteraar die de bodem verbetert.

4. Biobrandstof

De productie van biobrandstof garandeert een waardevolle energiegrondstof waarmee een slimme stad zichzelf van energie kan voorzien. Biobrandstof kan een waardevolle bijdrage leveren aan het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen en het risico van verontreiniging van waterwegen. Wanneer organisch afval worden gescheiden en gebruikt wordt voor de productie van biogas, is er sprake van een hernieuwbare energiebron die fossiele brandstoffen kan vervangen. Op die manier worden de emissies verder teruggedrongen, waardoor het systeem soms zelfs koolstofnegatief wordt!