Interieur

4 Stappen naar meer veiligheid in huis

4 Stappen naar meer veiligheid in huis
In de winter worden we regelmatig gewezen op valgevaar buiten door ijs en sneeuw. Maar wist je dat de meeste valongevallen binnen in huis gebeuren? Valongevallen zijn de meest voorkomende oorzaak van letsel door een ongeval bij 65+. Elke 5 minuten komt er één oudere op de eerste hulp na een ongeval. En meer dan de helft van de valongevallen vindt in of om het huis plaats.

Zelfs een eenvoudige val, leidt vaak tot een psychologisch en fysieke trauma met meer of minder ernstige verwondingen. En als het eenmaal gebeurt, is het risico op herhaling tot wel 20 keer vergroot. Uitglijden in de badkamer, even je balans verliezen, het is snel gebeurd.

Gelukkig zijn er oplossingen om dit voor te zijn! Handicare heeft een handleiding van 4 stappen naar meer veiligheid in huis.

1. Beoordeel het risico van vallen

Het Franse INPES (Nationaal Instituut voor gezondheidspreventie) publiceerde enige tijd geleden, een opsomming van de vijf belangrijkste risicofactoren. Op aflopende volgorde zijn dit:
  1. het gebruik van medicatie
  2. een recente verminderde mobiliteit en balansverlies
  3. de angst om te vallen
  4. handelingen met risico’s (denk aan verkeerde schoenen, het gaan zitten en opstaan uit een stoel, dweilen etc.)
  5. slot het verlies van kracht.
Al deze factoren kunnen mogelijke oorzaken zijn van het vallen. Daarom is het belangrijk alert te blijven en zich bewust te zijn van de risico’s.

2. Praat over het risico van vallen

Hoe kun je het risico om te vallen verkleinen? Vooruitlopend op de veranderingen die door het ouder worden ontstaan, betekent dit zeker niet, dat je moet gaan stilzitten. Integendeel! Het is al vaak aangetoond dat er een sterk verband tussen fysieke activiteit, autonomie en geestelijk welzijn is. Daarom is het noodzakelijk dat je over eventuele risico’s blijft praten, oplossingen zoekt en veranderingen in het lichaam en fysiek welzijn geen taboe worden. Als je bijvoorbeeld een traplift laat installeren in een huis met meerdere verdiepingen, dan hef je een beperking in het dagelijks leven op. Hiermee word je niet afhankelijk, maar maak je het leven makkelijker. Tevens kun je op die manier langer zelfstandig zijn en blijven.

3. Handel op tijd en zoek gezelschap

Isolatie is een van de meest gevaarlijke factoren. Om het risico van vallen tegen te gaan, is het belangrijk om niet alleen te zijn. Zorg dat je wordt omringd door mensen, vrienden en buren. Tegenwoordig bieden talloze verenigingen en welzijnsorganisaties ochtenden, middagen en avonden waar je andere kunt ontmoeten. Zo hoeft je niet alleen te zijn en heb je tegelijkertijd een aangename dagbesteding.

En wist je dat ergotherapeuten ook thuis kunnen komen om een diagnose te stellen of er in jouw huis of appartementen potentiële risico’s aanwezig zijn? Samen kun je de mogelijkheden van hulpmiddelen bespreken, die het dagelijks leven makkelijker maken en meer comfort bieden.

4 Stappen naar meer veiligheid in huis

4. Beschik over de hulpmiddelen

Wist je dat 6% van de valongevallen op de trap gebeurt? Dit is eigenlijk niet nodig. Er zijn vandaag de dag veel hulpmiddelen die het dagelijks leven makkelijker maken, waarmee je jouw zelfstandigheid kunt behouden en je thuis kunt blijven wonen. Trapliften, badkameraanpassingen, keukenhulpjes. Alles wordt ontwikkeld om je zo lang mogelijk thuis te kunnen laten wonen. Want waarom het huis en de buurt verlaten, als je met kleine aanpassingen kunt zorgen voor meer comfort en veiligheid in huis?
Vier je leeftijd, maar wees bewust van de veranderingen die komen. Bespreek ze, maar laat ze je niet beperken!