Algemeen

4 kanshebbers voor Vlaamse Monumentenprijs 2013

4 kanshebbers voor Vlaamse Monumentenprijs 2013
De Grote Post in Oostende
Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, Geert Bourgeois, heeft gisteren de laureaten bekend gemaakt van de Vlaamse Monumentenprijs 2013. De laureaten zijn C-Mine of de voormalige mijnsite van Winterslag in Genk, de Sint-Dionysiuskerk in Sint-Denijs-Westrem (Gent), CC de Grote Post in Oostende en Villa Elza op de Zeedijk in Wenduine (De Haan). De laureaten zijn stuk voor stuk typevoorbeelden van van goed beheer, van vakkundige restauratie met inbreng van nieuwe technieken. Op 2 september 2013 wordt één van hen de ultieme winnaar van de Vlaamse Monumentenprijs 2013. De vier laureaten werden na een brede oproep en jurering door de Koninklijke Commissie van Monumenten en Landschappen (KCML) geselecteerd uit in totaal 21 geldige kandidaturen. Elke laureaat krijgt 2.500 euro en de winnaar ontvangt daar bovenop nog eens 12.500 euro.

C-MINE of voormalige mijnsite van Winterslag in Gent



Mijnsite uit 1917, stopgezet in 1988.

Tot laureaat gekozen omwille van het goede beheer van het onroerend erfgoed. De nog resterende machines, tegelwerken, wandbekledingen en andere waardevolle elementen werden met de grootste omzichtigheid behouden en gerestaureerd.

C-Mine is volgens de jury een heel geslaagd voorbeeld van herbestemming van en zorg voor het onroerend erfgoed. De site heeft daarenboven een belangrijke hefboomfunctie en grote uitstraling voor het behoud van het mijnpatrimonium en de herbestemming van soortgelijke sites. De site leeft, heeft sociaal veel impact en is een grote aantrekkingspool. De restauratie en herbestemming van de site heeft een sterk internationaal karakter en kent een Europese uitstraling.

Sint-Dionysiuskerk in Sint-Denijs-Westrem



Neogotische kerk, gebouwd ter vervanging van het in 1845 gesloopte romaanse kerkje, gekend om het neogotische polychrome interieur, uitgevoerd door kunstatelier Bressers-Blanchaert uit Maaltebrugge.

De restauratie van het interieur van de Sint-Dionysiuskerk werd tot laureaat verkozen omwille van het goede beheer van het onroerend erfgoed. Voorafgaand aan de restauratie van het interieur vond een grondig vooronderzoek plaats. De restauratie omvatte het behoud en het reinigen, vrijleggen en retoucheren van de oorspronkelijke schilderingen, waarbij gebruik werd gemaakt van de laatste restauratietechnieken.

De jury looft de keuze voor de genomen restauratieopties (onder meer de reconstructie van bepaalde motieven) die gebaseerd zijn op het volledige en grondig gedocumenteerde vooronderzoek. De jury is van oordeel dat dit dossier een mooi en verdienstelijk voorbeeld is van hoe een monument vakkundig en zorgvuldig moet worden gerestaureerd en spreekt over een eerlijke restauratie.

De jury looft eveneens de stappen die werden genomen om de restauratie van de kerk breed te ontsluiten. Men is er in geslaagd de lokale bevolking bij de restauratie te betrekken en zo een groot draagvlak te creëren.

CC de Grote Post in Oostende



Voormalig postgebouw uit 1953, gebouwd naar een ontwerp van architect Gaston Eysselinck. Dit icoon van het modernisme werd de voorbije jaren gerestaureerd en herbestemd tot cultuurcentrum.

Tot laureaat verkozen omwille van het goede beheer waarbij voorafgaand aan de restauratie de verschillende bouwfasen gedetailleerd werden onderzocht en de gebruikte materialen en technische uitrustingen gedetailleerd werden beschreven en gelokaliseerd. Op basis hiervan werd het gebouw gerestaureerd of hersteld waar mogelijk.

Het project toont een gezond evenwicht tussen behoud van de erfgoedwaarden en een maximale realisatie van de toegankelijkheid. Voor de noden van de nieuwe bestemming werd volop ingezet op nieuw design. De nieuwe toevoegingen zijn volgens de jury gedurfd, maar tasten de erfgoedwaarden van het monument niet aan, in tegendeel. Het hedendaags comfort werd met grote zorgvuldigheid ingebracht.

De jury vindt dit een heel mooi en verdienstelijk project waarbij ook de herbestemming uitzonderlijk en uniek is. De herbestemming tot cultuurcentrum combineert theaterzalen, ateliers of studio’s, horeca en polyvalente tentoonstellingszalen met administratieve ruimten. Daardoor beschikt het gebouw over een grote verscheidenheid aan lokalen en zalen voor activiteiten op verschillende schaalniveaus (provinciaal, regionaal tot lokaal) om zo een duurzame toekomst te garanderen.

Villa Elza op de Zeedijk in Wenduine



De tweelingvilla’s Elza en Malvina zijn twee van de laatst overgebleven Belle Epoque vakantiewoningen aan de kust en de allerlaatste op de dijk van Wenduine. Villa Elza dateert uit 1913 en wordt nog steeds gebruikt als vakantiewoning.

De villa werd de voorbije jaren gerestaureerd met respect voor de nog aanwezige erfgoedelementen en voorzien van moderne nutsvoorzieningen en eigentijds comfort.

De jury benadrukt de voorbeeld- en signaalfunctie van dit dossier en looft de moed en het doorzettingsvermogen van de eigenaars die op eigen houtje opkomen voor het behoud van onroerend erfgoed.

Afbeeldingen: © Onroerend Erfgoed