De Vlaming doet steeds vaker aan pensioensparen en stilaan krijgt ook vastgoed daarin een prominente plek. Dat is niet verwonderlijk als je weet dat een gemiddelde bediende tegenwoordig al zeker zeven volledige netto jaarlonen opzij moet zetten om dezelfde levensstandaard te behouden na zijn of haar pensioen. Als daar plots nog renovatiekosten bijkomen, loopt de maandelijkse last al snel hoog op. Daarom investeren vele Vlamingen liever in een nieuwe, kleinere woning die daarenboven comfortabeler is om van een oude dag te genieten. Zo willen dezer dagen maar liefst vier op de tien Vlaamse vijftigplussers nog vóór ze met pensioen gaan verhuizen naar een kleinere woning met o.a. minder trappen en slaapkamers, minder onderhoud, en minder kosten. Bijna de helft van hen gaat zelfs resoluut voor een appartement (46%). Dat blijkt uit de nieuwe studie die vastgoedmakelaar Hillewaere Groep liet uitvoeren door marktonderzoeksbureau iVox. Dat meer vijftigplussers 'vroeg' verhuizen, heeft volgens vastgoedspecialist Roel Druyts een logische verklaring.
Praktische kant domineert
Ook opvallend in de studie is dat vooral vrouwen het belangrijker vinden om niet te groot meer te wonen, dichtbij het openbaar vervoer én voldoende winkels met basisvoorzieningen zoals een bakker en een supermarkt in de buurt te hebben. Mannen lijken minder ver vooruit te denken en vinden op hun beurt vooral een grote tuin belangrijk.Ook als we naar de provincies kijken, zijn er enkele opvallende verschillen merkbaar. Vooral in de provincies Antwerpen (42 procent) en Limburg (45,5 procent) willen vijftigplussers nog vóór hun pensioen verhuizen naar een woning die meer voldoet aan de noden van een oude dag. Dit heeft volgens Druyts vooral te maken met de ligging.
Budget en ontzorging
Uit het onderzoek blijkt nog dat het prijskaartje van de nieuwe geschikte woning tussen de 250.000 en 350.000 euro mag liggen, en dit zonder registratierechten of btw en notariskosten. Toch is dat volgens Druyts vaak een utopie. Kopers komen uiteindelijk snel boven dat bedrag uit, omdat ze voor nieuwbouw kiezen.Volgens Druyts valt het ook op dat vijftigplussers dezer dagen veel minder tijd willen besteden aan administratieve rompslomp en vooral ontzorgd willen worden.
Aanvullen van pensioen
Tot slot onthult het onderzoek nog dat één op de tien bevraagden een tweede woning heeft. Iets meer dan de helft daarvan, 53 procent om precies te zijn, geeft aan dat deze tweede woning dient als extra inkomstenbron tijdens hun pensioen.Van de bevraagden die geen tweede woning bezitten, geeft een vijfde aan dat ze dat wel willen. De populairste bestemmingen voor een tweede verblijf zijn tot slot de Belgische kust (41 procent) en het buitenland (27 procent), zoals het zuiden van Frankrijk en Spanje.