Isolatie

4 redenen om je vloer te isoleren

4 redenen om je vloer te isoleren
Als je aan de slag wilt gaan met de isolatie van je woning, dan is vloerisolatie één van de beste manieren om dat te doen. Hoewel het isoleren van je muren of je dak ook belangrijk is, biedt vloerisolatie unieke voordelen die je niet over het hoofd mag zien. In dit artikel lees je daarom de 4 belangrijkste redenen om te kiezen voor vloerisolatie, en welke voordelen het biedt ten opzichte van andere soorten isolatie.

Wat is vloerisolatie?

Vloerisolatie is het aanbrengen van isolatiemateriaal onder de vloer van je woning. Dit is niet alleen bij nieuwbouw, maar ook bij bestaande woningen mogelijk. Vloerisolatie is bedoeld om warmteverlies via de vloer te verminderen en de temperatuur van het vloeroppervlak te verhogen, om zo je binnenklimaat aangenamer te maken.

Redenen om te kiezen voor vloerisolatie

Overweeg je om je huis te isoleren? Er zijn verschillende goede redenen om dan te beginnen met het isoleren van je vloer:

1. Je bespaart op je energiekosten

Eén van de grootste voordelen van vloerisolatie is de aanzienlijke energiebesparing die het je oplevert. Door het verminderen van warmteverlies via de vloer hoeft de verwarming minder hard te werken om je woning op temperatuur te houden. Dit leidt tot een lager energieverbruik en dus lagere energiekosten. Volgens Milieu Centraal kan vloerisolatie in een gemiddelde woning jaarlijks tot 10% op de energiekosten besparen.

2. Je verhoogt je wooncomfort

Een goed geïsoleerde vloer zorgt ook voor een hoger wooncomfort, bijvoorbeeld omdat hij warmer aanvoelt. Een koude vloer kan in de winter namelijk behoorlijk onaangenaam zijn. Dankzij vloerisolatie blijft de vloeroppervlakte warmer, waardoor je gewoon lekker op blote voeten door je huis kunt lopen.

3. Je vermindert vochtproblemen

Vloerisolatie helpt ook bij het bestrijden van vochtproblemen. Dankzij de dampremmende laag onder de isolatie wordt optrekkend vocht vanuit de kruipruimte effectief tegengehouden. Hiermee voorkom je schimmelproblemen en geniet je bovendien van een gezonder binnenklimaat.

4. Je verbetert de geluidisolatie

Een factor waar je misschien niet bij stilstaat is dat vloerisolatie ook geluidsisolerend werkt. Het vermindert namelijk de transmissie van geluiden door de vloer. Zeker als je woont in een gebouw met meerdere verdiepingen is dit erg prettig. Wel is het natuurlijk zo dat je vloer hier aan de bovenkant geïsoleerd moet worden, wegens het ontbreken van een kruipruimte.

Vloerisolatie vs. spouwmuur- en dakisolatie

Naast bovenstaande voordelen heeft vloerisolatie ook nog specifieke voordelen ten opzichte andere soorten isolatie, zoals spouwmuurisolatie en dakisolatie.

Vloerisolatie vs. spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie is erg effectief in het verminderen van warmteverlies via de muren, maar het biedt geen oplossing voor koude vloeren. Vloerisolatie doet dit wel, en draagt daarom meer bij aan een aangenamere gevoelstemperatuur in huis. Daarnaast is vloerisolatie bij bestaande bouw makkelijk te realiseren zonder grote ingrepen aan de gevel.

Vloerisolatie vs. dakisolatie

Dakisolatie is één van de efficiëntste manieren om warmteverlies in huis te verminderen. Woon je echter in een huis met slecht geïsoleerde vloeren, dan blijven die extreem koud. Vloerisolatie pakt dit probleem bij de bron aan en zorgt voor een gelijkmatige verdeling van warmte in het huis. Bovendien helpt het bij het overbruggen van koudebruggen aan de vloer, wat met dakisolatie niet mogelijk is.

Kies de juiste combinatie van isolatie

Zoals je ziet heeft vloerisolatie flink wat voordelen, ook als je het afzet tegen spouwmuur- en dakisolatie. Tegelijkertijd is het zo dat deze isolatiemethoden ook weer hun eigen specifieke voordelen hebben. Laat je budget het toe, dan is het dus verstandig om te kiezen voor een combinatie van al deze isolatiemethoden. Zit je wat krapper bij kas, dan is vloerisolatie een perfecte keuze om mee te beginnen.

Wil jij vloerisolatie laten aanbrengen in Nijmegen of Zwolle? Plus Isolatie heeft een landelijke dekking!

Ook interessant