Vroeger was het al locatie, locatie, locatie dat de klok sloeg bij de prijsbepaling van een woning, vandaag is de energieprestatie minstens even belangrijk. Dat was al zo door de klimaatverandering en de gestegen energiekosten, maar de recent ingevoerde renovatieplicht heeft daar nog een schepje bovenop gedaan. Als koper van een niet-energiezuinige woning moet je binnen een periode van vijf jaar minstens een label D halen.
Afwerking op maat van budget
Concreet worden alle parameters van een woning ingevoerd in een computerprogramma – gaande van de oppervlakte over het aantal ramen tot het aantal stopcontacten op elke slaapkamer. Daarna kunnen kandidaat-kopers een hele renovatie simuleren. Nieuwe ramen? De muren isoleren? De simulatie focust in de eerste plaats op energetische renovaties, maar houdt ook rekening met de afwerking. Een houten parketvloer heeft nu eenmaal een ander prijskaartje dan een vinylvloer, dus kan de koper zijn renovatie ook afstemmen op zijn budget. Ook algemene verfraaiingswerken zijn in de tool opgenomen, want dat neemt nog steeds het grootste deel van het budget in beslag. Van het verbouwbudget gaat gemiddeld 40% naar energetische maatregelen.Gratis service
Dat het resultaat van de simulatie marktconform is, bewijzen de banken. Omdat aan de berekening ook een uitgebreid lastenboek is verbonden waarin de totaalrenovatie tot in detail beschreven staat, aanvaarden grootbanken als KBC ze bij de aanvraag van een renovatiekrediet.De tool baseert zich op analyses van verbouwdata van diverse bronnen en wordt aan de klanten van Dewaele ter beschikking gesteld door een samenwerking met Setle.
Top 5 meest gekozen verbouwing*
- Elektriciteit
- Dak
- Verwarming/sanitair
- Kamervloeren
- Buitenschrijnwerk
Interessante cijfers*
- Gemiddelde verbouwing bij aankoop woning in België bedraagt 29.000 euro
- Van het verbouwbudget gaat gemiddeld 40% naar energetische maatregelen
- De gemiddelde verbetering van het energielabel na renovatie bedraagt 2 stappen
* Gebaseerd op 38.000 simulaties bij Setle