De markt van zonnepanelen kreeg in 2012 een stevige knauw toen de ondersteuning via groenestroomcertificaten fors werd afgebouwd. Terwijl er van 2009 tot en met 2012 jaarlijks tienduizenden PV-installaties bijkwamen, viel dat aantal in 2013 terug tot 4.632. ‘Toen bleek dat zonnepanelen te lang te hoge subsidies hadden gekregen, viel de positieve perceptie en het draagvlak bij het grote publiek weg’, legt Vlaams minister van Energie Bart Tommelein uit.
Zonnepanelen werden sindsdien echter steeds goedkoper en rendabeler. De kostprijs van zonnepanelen is vandaag ongeveer een vijfde van de kostprijs tien jaar geleden. En ze zijn voldoende rendabel dankzij het systeem van een terugdraaiende elektriciteitsmeter. In 2016 zagen we een verdubbeling tegenover het jaar ervoor, het aantal installaties steeg toen van 13.578 naar 26.832. Vorig jaar kwamen er 41.296 zonnepaneleninstallaties bij. In totaal liggen er in Vlaanderen nu 323.375 installaties.
‘Burger toont bedrijven en overheden hoe het moet’
‘De Vlaming lijkt opnieuw overtuigd: vorig jaar werd de kaap van 40.000 installaties gerond’, zegt Vlaams minister van Energie Bart Tommelein. ‘Voor dergelijke cijfers moeten we tot in 2012 teruggaan. De burgers zijn dus echt fantastisch bezig! Ze leveren grote inspanningen voor de omslag naar hernieuwbare energie.’Met de aanpassing van de ondersteuning voor grote zonnepaneleninstallaties vanaf 1 april, wil de minister ervoor zorgen dat er ook een boost komt bij de installaties van meer dan 10 kilowatt. ‘We hebben daarbij extra steun voorzien voor projecten met burgerparticipatie. De burger toont de bedrijven en overheden hoe het moet. Ik reken erop dat zij dat goede voorbeeld zullen volgen.’