Slaapkamers

44% van de Vlamingen heeft slaapproblemen

44% van de Vlamingen heeft slaapproblemen
Slechte slaper? Je bent niet alleen. 44% van de Vlamingen heeft slaapproblemen. Is het dan echt zo slecht gesteld met onze slaap? Helaas wel. Een recent onderzoek van Dorsoo, de Belgische fabrikant van unieke, ergonomische slaapsystemen die staat voor slapen zonder rugpijn, lijst de meest verrassende cijfers en weetjes op over de slaapgewoontes van de Vlaming.

1 op 4 Vlamingen staat elke dag moe op

Uitgerust wakker worden lukt lang niet iedereen en al helemaal niet elke dag. Ben je 's ochtends vaak doodmoe en kun je niet wachten tot het weer bedtijd is? Dat ligt misschien aan het feit dat je te weinig uren slaapt. 52% van de Vlamingen geeft aan minder dan 7 uur te slapen tijdens de week. Terwijl we toch vaak lezen dat 8 uur slaap aanbevolen wordt om uitgerust wakker te worden en overdag goed te kunnen functioneren. Het is dan ook geen verrassing dat de Vlaming zichzelf een score van amper 6,3 op 10 geeft als het op slaapkwaliteit aankomt.

De uurtjes slaap die we tijdens de week missen, proberen we tijdens het weekend in te halen. Maar dat werkt net nefast voor je slaapkwaliteit. Een regelmatig slaappatroon zorgt ervoor dat je lichaam weet wat het kan verwachten en dat je ook veel beter voelt waar je lichaam aan toe is. Al is dat voor velen geen vanzelfsprekendheid. Door werkafspraken, sociale verplichtingen en een drukke levensstijl is het lastig om je elke dag aan hetzelfde ritme te kunnen houden. Slechts 4 op 10 Vlamingen geeft aan regelmatig (elke nacht ongeveer hetzelfde aantal uur) te slapen.

Spelbrekers voor je slaap: smartphone, tv-kijken, laat eten en je partner

Komen slaapproblemen je bekend voor? Dan ben je niet alleen. 44% van de Vlamingen ervaart soms slaapproblemen. De helft van de Vlamingen heeft minstens wekelijks moeilijkheden met in slaap vallen of om de nacht door te slapen. Vooral piekeren, emotionele gevoelens, fysieke klachten en werkstress zijn de directe oorzaken van slecht slapen. Ook smartphonegebruik en bepaalde gewoontes binnen het uur voor het slapengaan zoals eten, plannen of taken uitvoeren, sporten en tv-kijken beïnvloeden de slaap negatief.

  • 2 op 3 Vlamingen neemt dagelijks zijn/haar smartphone mee in de slaapkamer. Dat getal loopt op tot 80% onder de -35 jarigen. 32% van de Vlamingen neemt z’n smartphone niet enkel mee de slaapkamer in, maar gebruikt die effectief ook dagelijks bij het in bed liggen. 23% van de smartphone gebruikers jonger dan 25 jaar gebruikt hun gsm langer dan 1 uur in bed voor het slapengaan. Een van de grootste negatieve gevolgen van kunstmatig blauw licht, dat aanwezig is in smartphones, tablets en laptops, is dat het de aanmaak van melatonine verstoort. Dat betekent dat je lichaam minder melatonine aanmaakt, waarna je minder het gevoel van slaperigheid hebt en dus moeilijker kunt inslapen.

  • Hoe voller je maag zit, hoe meer je lichaam moet verwerken. Daarom eet je het best minimaal drie uur voor je naar bed gaat niets meer. Op die manier heeft je lichaam voldoende tijd om het voedsel te verteren zodat je lichaam zich tijdens je slaap kan voorbereiden op de volgende dag en zich kan bezighouden met al die andere (emotionele) dingen die nog verwerkt moeten worden.

  • 30% van de Vlaamse vrouwen met een partner geeft het gesnurk van de partner aan als probleem om in slaap te vallen.

  • Oordopjes worden maar weinig gebruikt door Vlamingen. Amper 10% geeft aan er momenteel gebruik van te maken.

  • Bij 1 op 5 Vlaamse koppels slaapt de partner soms in een andere kamer. 42% van de Vlamingen die slaapt met een partner gaat altijd op hetzelfde moment als de partner slapen terwijl 26% aangeeft dit niet te doen. 31% doet dat soms.

Ons bed is belangrijk: 9 op 10 Vlamingen vindt een bed belangrijk voor de slaapkwaliteit

Heb je weleens last van rugpijn als je ’s ochtends opstaat? Dan ben je zeker niet de enige. 61% van de Vlamingen geeft aan fysieke klachten te ervaren zoals lage rugpijn (45%), nekklachten (28%), schouderklachten (23%) of klachten in de midden- of bovenrug (15%). Meer dan de helft heeft hier continu of voornamelijk overdag last van. Van de Vlamingen die last hebben van dit type klachten heeft 16% dagelijks moeite met inslapen en 32% wordt elke nacht wakker. Terwijl bij de Vlamingen zonder rugklachten 7% dagelijks moeite heeft met inslapen en 24% elke nacht wakker wordt.

Bij 19% van de Vlamingen hebben de fysieke klachten een medische oorsprong, zoals een hernia, artrose of osteoporose. Daarnaast werken veelvuldig tillen, langdurig zitten, intensief sporten en … een slecht bed ook fysieke klachten in de hand. Wie zijn of haar lichaam ’s nachts de rust wil geven die het verdient, kiest het beste voor een bed dat optimaal slaapcomfort kan bieden. Zo kan een verandering van bedbodem en matras vaak al wonderen verrichten.

Investeren in een goed bed is dus geen overbodige luxe en dat beseft de Vlaming ook. 9 op 10 Vlamingen vindt een bed belangrijk voor de slaapkwaliteit. 47% van de Vlamingen investeerde daarom al in degelijk slaapcomfort en onder hen neemt 61% ook echt een verbetering waar. Wist je trouwens dat je gemiddeld genomen iedere 10 jaar je matras moet vervangen? Zo zorg je ervoor dat je lichaam de juiste ondersteuning blijft krijgen. Ook hygiëne speelt een rol: het dag na dag, jaar na jaar beslapen, maakt van de matras een broeihaard van bacteriën. Ook kan je matras na gemiddeld tien jaar vocht (zoals zweet) niet meer absorberen.

Omdat een goede nachtrust en juiste slaaphouding cruciaal zijn voor het herstel van de rug, ging het Belgische Dorsoo op zoek naar het ideale slaapsysteem. Dorsoo, dat staat voor slapen zonder rugpijn, steunt al sinds dag één op het dynamische ACTIVE+ slaapsysteem, dat actief met je meebeweegt tijdens de slaap. Zo ben je altijd zeker van een ergonomisch correcte ondersteuning, ongeacht je slaaphouding of lichaamsvorm. Ook hun assortiment ergonomische hoofdkussens en de COMFORT-matras in verschillende hardheden zorgen voor een betere slaap. De missie van Dorsoo is dan ook duidelijk: mensen, met in het bijzonder diegene met rugklachten, een optimale nachtrust te bezorgen.

44% van de Vlamingen heeft slaapproblemen

Een powernap, helpt dat?

Slaap inhalen door een powernap, kan dat? Hoewel de meeste Vlamingen zonder dutje de week doorkomen, haalt 35% van de Vlamingen minstens 1 keer per week slaap in met een dutje. 4% doet dat zelfs dagelijks. In het algemeen duurt zo’n dutje gemiddeld 48 minuten. En dat is lang. Te lang, want om de voordelen van een powernap te mogen ervaren, is het belangrijk om die kort te houden. Bij een dutje van tien à twintig minuten kom je in je eerste - en soms tweede - slaapfase terecht. Dat verhoogt tijdelijk je aandacht en concentratie waardoor je er weer tegenaan kunt. Een powernap van langer dan 30 minuten laat je alleen maar traag, slaperig en vermoeider voelen dan voorheen en moet dus vermeden worden.

1 op 4 gebruikt middelen om in slaap te geraken

België is al jaren koploper in het gebruik van slaapmiddelen. Een vierde van de Vlamingen gebruikt soms slaapmiddelen zoals Diazepam of Brotizolam (14%) of natuurlijke voedingssupplementen (15%) om in slaap te geraken. Velen doen dat elke nacht: 5% van de Vlamingen valt dagelijks in slaap met een slaapmiddel. 3% van de Vlamingen gebruikt dagelijks natuurlijke voedingssupplementen om de slaap te vatten.

Toch zijn er andere manieren om sneller in slaap te vallen zonder dat je meteen naar pillen of middeltjes hoeft te grijpen. In veel slaapmiddelen zit melatonine. Wist je dat je zelf het slaaphormoon melatonine een handje kunt helpen? Daarvoor is het van belang dat je overdag voldoende natuurlijk licht opneemt. We leven veel binnen, veel meer dan goed voor ons is. Als we niet genoeg natuurlijk licht opnemen, raakt ons lichaam in de war en weet het niet meer wanneer het moet slapen of wakker moet zijn. Begin je dag dus meteen in het daglicht, ga dicht bij het raam werken, ga in je lunchpauze en koffiebreaks naar buiten en doe die meeting met je collega gerust eens al wandelend buiten. Wedden dat je ‘s avonds vlotter in slaap valt?

Opvallende regionale verschillen

In West- en Oost-Vlaanderen gaat men doorheen de week of in het weekend gemiddeld iets vroeger slapen dan in Antwerpen of Limburg.
Antwerpenaren gaan vaker na 1 u naar bed tijdens het weekend.
In Limburg hebben ze minder moeilijkheden met in slaap vallen dan in andere Vlaamse provincies.

*Online onderzoek uitgevoerd door onderzoeksbureau Ipsos in opdracht van Dorsoo tussen 3 en 12 april 2023 bij 1.000 Vlamingen tussen 18 en 70 jaar oud, representatief op gender, leeftijd, provincie en sociale klasse.