Interieur

5 Tips voor een opgeruimde kinderkamer

5 Tips voor een opgeruimde kinderkamer
Eerst erger je je aan al het speelgoed in je woonkamer en als je kind eindelijk toe is aan een eigen speelplek op zijn kamer, durf je amper nog naar binnen te kijken. Alsof er een bom is ontploft. Het is de ergernis van menig ouder. En dan moet de puberteit nog beginnen. Hoe voorkom je dit?

Kinderen en opruimen, het blijft een lastige combinatie. In bladen en op internet worden regelmatig tips gegeven om hier een beetje grip op te krijgen. We zetten er een aantal op een rij. We geven je er echter geen garantie op. Aan de hand van onderstaande tips kun je wel een eind komen.

Hoe voorkom je kinderkamer-rotzooi?

Opbergruimte noodzakelijk

Zonder opbergruimte valt er niks op te ruimen. Het is daarom belangrijk handige kasten, manden, of planken te creëren. Vaste kasten is natuurlijk fijn, maar in moderne huizen kom je die nog maar zelden tegen. Zaak dus dat je je verdiept in een goed kastensysteem. In de meeste gevallen is dat de investering waard.

Geef alles een vaste plek

Spullen hebben een plek nodig. Dat betekent dat je de kamer vanaf het begin slim moet indelen. En vervolgens je kind uitlegt wat waar hoort. Speelgoed op de onderste planken. De kinderrugzak aan het haakje bij de deur, de schoenen in de mand. Dat is voor een kind het meest duidelijk en de kans op zelf ‘opruimen’ vergroot je ermee.

Regels maken

Je Kipling hang je uit school meteen aan de kapstok, je Adidas’ gaan in de bijkeuken, en je vuile was gaat in de mand. Klinkt streng, maar het is wel meteen duidelijk. En het ruimt lekker op.

Geen omkoperij

Op school krijg je een sticker als je drie keer het bord hebt schoongeveegd, maar volgens deskundigen gaat die vlieger niet op voor wie wil dat zijn of haar kind zijn zooi opruimt. Gewoon helemaal niet belonen. Geen RAINS rugzak beloven als je een maand je kamer opruimt of een bezoek aan McDonalds inzetten voor een wekelijks opgeruimde kamer. Gewoon niet doen. Het kind moet zich opruim-gedrag aanleren zonder dat het daarvoor uitdrukkelijk wordt beloond. Het is gewoon ‘part of life’.

Alles van de vloer

Als je voldoende opbergruimte creëert en speelgoed en schoolspullen en kleding een vaste plek hebben, dan is de regel: alles moet van de vloer, niet verkeerd. Want ze kunnen er wat van en als je even niet oplet ligt de vloer bezaaid met alles wat ze (eventjes maar) in hun handen hebben gehad.