Verbouwen

5 tips om je huis echt groener te maken

Met deze 5 eenvoudige tips bespaar je op je energiefactuur. Zonnepanelen, zonneboilers, duurzame isolatie, een pellet kachel, een regenwaterput, enz.: er bestaan tal van technologieën die je woning een stuk groener maken. Dat is niet alleen beter voor het milieu, veelal hebben deze technologieën ook een positieve invloed op je energiefactuur! We zetten de belangrijkste technologieën even op een rijtje. Veelal zijn ze trouwens ook redelijk eenvoudig te installeren, zelfs in bestaande woningen.

1. Een zonneboiler

Een klassieke boiler vreet energie voor het verwarmen van het water: telkens je warm water gebruikt, kost dat geld. En dat terwijl het ook anders kan: een zonneboiler gebruikt de warmte van de zon voor het verwarmen van het water. Dat kan rechtstreeks, of dat kan door energie opgewekt door zonnepanelen te gebruiken.

Een zonneboiler kan niet altijd voldoende water verwarmen voor een heel gezin, en wordt daarom vaak gecombineerd met een backup-systeem.

2. Zonnepanelen

Je ziet ze tegenwoordig op heel wat daken liggen: zonnepanelen. Logisch: ze zijn eenvoudig te installeren, en ze leveren het hele jaar door energie. Veelal kunnen ze niet voldoende elektriciteit leveren voor een heel gezin, maar je bespaart er toch al gauw een derde mee op je energiefactuur…

3. Warmtepompen

Nog redelijk nieuw, maar toch al razend populair bij nieuwbouwprojecten: warmtepompen. Ze verwarmen én verkoelen je woning, en doen dat op een energiezuinige en milieuvriendelijke manier. Een warmtepomp haalt warmte uit de omgevingslucht, uit het water of uit de grond, afhankelijk van het type.

4. Een regenwaterput

In België verbruiken we gemiddeld 99 liter water per persoon per dag. Dat is behoorlijk veel, en je waterverbruik naar beneden halen kan een serieuze invloed hebben op je waterfactuur. Een van meest eenvoudige manieren om dat te doen, is gebruik maken van een regenwaterput. Het water uit de regenwaterput kan je gebruiken om het toilet door te spoelen en voor de kraantjes buiten. Uiteraard moet het leidingnetwerk van de regenwaterput wel duidelijk gescheiden zijn van je andere waterleidingen.

5. Een programmeerbare thermostaat

Heb je nog een oude thermostaat, die je niet kan programmeren? Dan wordt het hoog tijd om daar verandering in te brengen! Veelal zijn ze zeer eenvoudig te vervangen door een programmeerbare thermostaat. Doordat je de thermostaat kan programmeren, is nooit te warm of te koud in huis. Bovendien staat de verwarming nooit nodeloos te draaien, waardoor je een hoop energie kan besparen.