Duurzaam Bouwen

5 tips om je woning te verduurzamen

5 tips om je woning te verduurzamen
Energiebesparende maatregelen zijn niet alleen fijn voor je portemonnee, het milieu heeft er ook baat bij. Want doordat er energie bespaard wordt, komt er minder CO2 vrij in het milieu. We vertellen je hieronder graag over een aantal duurzame en energiebesparende maatregelen.

1. Zonnepanelen

Eén van de bekendste duurzame maatregelen is het plaatsen van zonnepanelen. Bij zonnepanelen wordt de warmte van de zon omgezet in elektriciteit. De laatste jaren zijn zonnepanelen veel normaler en daarmee ook veel goedkoper geworden. Bovendien kun je in Nederland de BTW op de aanschafkosten terugvragen. Overweeg je zonnepanelen te laten plaatsen? Laat je dan goed informeren over de mogelijkheden voor jouw type dak.

2. Zonneboiler

Bij het gebruik van zonne-energie komt geen CO2 vrij en zonlicht raakt nooit op. Waarom zou je deze zonnewarmte dan ook niet gebruiken voor warm water? In de zomer kan een zonneboiler bijna in al het warme water voorzien dat je nodig hebt. In de winter heeft een zonneboiler nog de ondersteuning van een combiketel of warmtepomp nodig. Wil je misschien een zonneboiler laten plaatsen? Vraag dan aan de leverancier advies over de grootte van het opslagvat en de beste plek op het dak en informeer naar de mogelijkheden voor Investeringssubsidie in Nederland of premies in Vlaanderen.

3. Warmtepomp

Een warm huis zonder aardgas is mogelijk met een warmtepomp. Een warmtepomp haalt warmte uit de lucht, bodem of het grondwater en maakt daar een bruikbare temperatuur van. Een warmtepomp verbruikt wel stroom maar geen gas, waardoor je CO2-uitstoot toch een stuk lager wordt. Ook voor een warmtepomp kun je Investeringssubsidie krijgen. Informeer altijd of je radiatoren en vloerverwarming geschikt zijn voor een warmtepomp.

4. Pelletkachel

De Investeringssubsidie geldt ook voor pelletkachels, die gestookt worden met korrels van geperste houtsnippers: houtpellets. Deze kachels bieden de gezelligheid van een houtkachel maar zijn veel duurzamer en milieuvriendelijker. De helft van de houtkachels die ouder zijn dan 10 jaar is dringend aan vervanging toe. Een pelletkachel is dan een mooi alternatief.

5. Kunststof dakkapel

Bovenstaande maatregelen vragen allemaal om een flinke investering. Weliswaar investeringen die je op (korte) termijn zeker terugverdient, maar je moet er wellicht wel even voor sparen. Een minder grote investering maar eveneens een duurzame keuze is het vervangen van hout door kunststof. Een kunststof dakkapel zorgt vergeleken met een houten dakkapel bijvoorbeeld voor een betere isolatie, waardoor je minder hard hoeft te stoken. Bovendien hoeft een kunststof dakkapel niet om de zoveel jaar opnieuw geschilderd te worden, en daar heeft het milieu ook baat bij. Een vergunning om een dakkapel te plaatsen, is in de meeste gevallen niet nodig. Vraag voor het laten plaatsen van een dakkapel offertes op bij verschillende leveranciers, zoals Jansma Burdaard, om een mooi aanbod te krijgen.

Met bovenstaande maatregelen woon je niet alleen voordeliger, maar ook nog eens comfortabeler!