Vastgoed

5 veel voorkomende fouten bij de aankoop van een huis

Een huis kopen heeft heel wat voeten in de aarde. Eerst moet je een huis vinden dat aan je smaak beantwoordt. Eens dat gevonden moet je over de prijs onderhandelen, waarna je op zoek gaat naar een hypothecair krediet. Het traject is bezaaid met valkuilen die heel wat gevolgen kunnen hebben. We zetten de meest voorkomende valkuilen op een rijtje en geven je meteen tips om ze te vermijden.

1. Gebrek aan informatie

Begin met je af te vragen waarom iemand zijn of haar woning verkoopt. Die informatie kan je gebruiken tijdens de onderhandelingen. Het is ook een goed idee om de prijzen van de woningen in de wijk te vergelijken, zodat je de vraagprijs goed kan inschatten, en ga gerust informatie inwinnen bij de buren. Een huis kopen is een grote stap in je leven en het is belangrijk dat je zo veel mogelijk informatie verzamelt vooraleer je tot een aankoop overgaat.

2. Overhaast te werk gaan

Als je een goed gevoel hebt bij een woning wil je dat de dingen zo snel mogelijk vooruit gaan. Het eerste bod wordt vaak niet onmiddellijk aanvaard, weet dus dat de onderhandelingen lang kunnen aanslepen. Als je het onderste uit de kan wil halen, doe je er goed aan om de tijd te nemen en de situatie op de juiste manier te evalueren. Doe geen bod dat te ver onder de vraagprijs ligt, hierdoor zouden de onderhandelingen wel eens onmiddellijk kunnen vastlopen.

3. Te veel enthousiasme tonen

Vermijd om vanaf het begin te enthousiast te zijn. Je onderhandelingspositie kan erdoor ondermijnd worden en bovendien loop je het risico sommige gebreken over het hoofd te zien. Om hoge renovatiekosten te vermijden, is het altijd een goed idee om een expert te raadplegen die een objectieve blik op de zaak kan werpen.

4. Kosten onderschatten

Bij de aankoop van een woning draait het niet alleen om de aankoopprijs. Je moet ook rekening houden met een hele reeks extra kosten: renovatiewerkzaamheden, het kadastraal inkomen, onroerende voorheffing,… Het is handig om een lijstje op te maken voordat je tot de aankoop overgaat, om zo een duidelijk overzicht te krijgen. Ga gerust te rade bij kennissen die onlangs zelf een huis kochten.

5. Focussen op de intrestvoet

Veel mensen gaan voor hun hypothecaire lening naar de bank die de beste rentevoet voorstelt. Maar je moet ook rekening houden met de bijhorende producten die de kosten de hoogte in kunnen jagen: de schuldsaldoverzekering, brandverzekering, administratiekosten,… Je bent trouwens niet verplicht je verzekeringen bij dezelfde bank af te sluiten.



Met deze tips ben je klaar om het huis van je dromen te kopen!