Second Home

6 op de 10 Belgen lenen voor tweede stek in Spanje

De markt voor tweede verblijven in Spanje heeft 2016 uitstekend ingezet. Tijdens de eerste drie maanden kochten 785 Belgen er een huis of een appartement, het op één na beste kwartaal in jaren. Het succes wordt mee verklaard door de lage rente. “6 op de 10 Belgen die in Spanje iets kopen, doen dat met een lening of maken gebruik van hun groepsverzekering. Dat is een verdubbeling in vergelijking met vorig jaar”, klinkt het bij Hip Estates, de grootste Belgische makelaar aan de Costa Blanca.

Uit de officiële Spaanse verkoopcijfers blijkt dat in de eerste drie maanden van dit jaar net geen 13.000 buitenlanders een tweede verblijf in Spanje kochten. De Belgen zijn de vijfde grootste kopers met 785 huizen en appartementen. “We hebben het op één na beste kwartaal in jaren achter de rug. Gemiddeld sloten er elke dag negen landgenoten een vastgoedtransactie af in Spanje. Vorig jaar waren er dat er acht en lag het jaartotaal op 2.924. In 2014 waren dat er 2.881 en in 2013 zaten we aan 2.525”, vertelt Leen Vermeulen van Hip Estates, de grootste Belgische makelaar aan de Costa Blanca die er al meer dan twintig jaar ervaring heeft.

Dat het Spaans vastgoed sinds het wegebben van de crisis in de lift zit, is al langer geweten, maar nieuw is dat steeds meer Belgen lenen voor een tweede verblijf. BNP Paribas Fortis noteerde vorig jaar een toename van 20 procent in het aantal woonkredieten voor een tweede stulpje. Vandaag gaat het nog een stuk harder stellen ze bij Hip Estates vast. “We hebben de cijfers van het eerste kwartaal bekeken: 6 op de 10 klanten kloppen voor hun aankoop aan bij de bank of spreken hun groepsverzekering aan. Dat is een verdubbeling in vergelijking met vorig jaar en toen was er ook al sprake van een forse toename. In de 22 jaar dat we actief zijn, hebben we dit nog nooit meegemaakt. Waar we in het verleden nooit polsten of iemand een lening wenste, vragen we nu standaard om voor een inspectietrip bij de bank te informeren naar het bedrag dat geleend kan worden om zo in Spanje gericht panden binnen het budget te kunnen bezoeken.”

Gratis met Bouw & Wonen naar Second Home Expo

Op zoek naar een vakantiehuis in binnen- of buitenland?
Op 15 en 16 februari 2025 vindt de beurs Second Home Expo in Antwerp Expo in Antwerpen plaats. Wil jij deze beurs namens Bouw & Wonen gratis bezoeken?

De lage rente is de reden waarom er zoveel kredieten worden afgesloten. “Geld op een spaarboekje plaatsen, brengt niets op en beleggen vinden veel mensen te riskant. Vastgoed kopen is wel een goede investering. De rente die je op een lening betaalt, is zo terugverdiend door de prijsstijgingen. Dat geldt zeker voor Spanje waar huizen en appartementen elk jaar tussen de vijf en zeven procent duurder worden. Een voorbeeld dat we altijd geven is het project Oasis Beach in La Zenia. In 2012 verkochten we er flats met twee slaap- en badkamers voor 99.000 euro. Vandaag kosten de nieuwe die er gebouwd worden - en identiek zijn aan die van de eerste fase- 134.000 euro.”

Bij Hip Estates merken ze op dat iederéén leent, of het nu om een modaal gezin van tweeverdieners gaat of om een welstellende bedrijfsleider. “Iedereen gaat een krediet aan voor een periode tussen de vijf en de tien jaar. Gemiddeld wordt 30 procent van het totaalbedrag – de aankoopprijs + ongeveer 15 procent kosten – geleend. Soms gaat het om kleine sommen, tussen de 30 en 50.000 euro, op een totaal van 150.000 euro. Maar we hebben al een zakenman gehad die zijn villa van 1.250.000 euro volledig betaalde met een krediet, ook al had hij voldoende eigen middelen. Lenen was echter veel interessanter, omdat zijn geld bij private bankiers meer opbracht. En een woonkrediet voor een tweede verblijf is natuurlijk ook fiscaal interessant.”

Je kan in België enkel lenen voor een Spaans vastgoed als de bank een hypotheek kan nemen op een bestaand pand in ons land. “De meeste klanten met een eigendom hebben een lopend krediet. Ze doen een heropname van het kapitaal, wat veel minder kost dan een nieuwe lening met bijhorende hypotheek aan te gaan. Anderen spreken hun groepsverzekering aan en doen soms dubbel voordeel, omdat ze later vers kapitaal in de groepsverzekering kunnen in stopen en dat fiscaal inbrengen”, aldus Leen Vermeulen.

Wie geen eigendom in België heeft, kan ook bij Spaanse banken terecht, al zijn de leningen daar met een vaste rentevoet van 3,65 procent op tien jaar een pak duurder. “De banken lagen mee aan de basis van de crisis die Spanje trof. Daarom worden ze nu enorm gecontroleerd door de overheid. Het is dus zeker niet zo dat om het even wie er een lening krijgt. Aan een klant met een goed draaiende horecazaak in de stad, maar zonder eigendom, werd geen krediet toegekend. Voor een jongeman die nog bij zijn ouders woont, met een mooi spaarpotje en een vaste, stabiele job was er dan weer geen enkel probleem.”