Badkamers

6 tips voor het kopen een nieuwe badkamer

6 tips voor het kopen een nieuwe badkamer
Ga je verhuizen of is je badkamer dringend aan vervanging toe? Een nieuwe badkamer is een behoorlijke investering. Het loopt vaak niet alleen in de papieren, maar kost ook de nodige bloed, zweet en tranen. Met onderstaande zes tips sla je je door het aankoopproces heen en bereik je het beste resultaat. Een badkamer is tenslotte een belangrijke plek in huis.

1. Doe inspiratie op

Vroeger gingen we massaal naar woonboulevards en/of Ikea om inspiratie op te doen voor in huis. En dat kan nog steeds leuk zijn, maar tegenwoordig vormt het internet ook één grote inspiratiebron. Op onder andere Pinterest en Instagram barst het van de prachtige plaatjes van badkamers. Zeker als je niet precies weet wat je wilt, is het een goed idee om dat eerst helder te krijgen. Een badkamer is niet goedkoop, dus zou het zonde zijn als het resultaat niet volledig tot tevredenheid stemt. Verzamel plaatjes die je mooi vindt en maak daar een moodboard van, zodat je een goed beeld krijgt van je droombadkamer.

2. Maak een planning

Je kunt jezelf veel stress besparen door vooraf een goede planning te maken. Het verbouwen is namelijk best een tijdrovende klus, dus is het wel zo fijn om te weten waar je aan toe bent. Neem in de planning niet alleen op wanneer je wat gaat (laten) doen, maar ook het budget en wat je denkt uit te geven. Er duiken bij zo’n verbouwing altijd kosten op die je niet aan zag komen, dus plan – indien mogelijk – wat extra ruimte in je budget.

3. Budgettip: doe zoveel mogelijk zelf

Kom je niet uit met je begroting en heb je geen mogelijkheid om meer budget vrij te maken? Dan kun je overwegen om meer zelf te gaan doen. Vakmannen vragen namelijk een redelijk hoog uurloon. De prijs voor het laten doen is vaak een van de duurste dingen in je begroting, dus is dat iets waar je flink op kunt besparen. Als je zelf niet zo handig bent, kun je ook altijd even rondvragen of je wellicht een vriend/kennis/familielid hebt die dat wel is en voor een leuk prijsje wilt helpen. Je kunt er ook voor kiezen om een deel zelf te doen en een deel te laten doen. Zo kan Evers & Evers de douchewand komen monteren.

4. Denk goed na over de verlichting

Ongeacht de ruimte, de verlichting bepaalt altijd voor een groot deel de sfeer. Maar het is al helemaal een belangrijk aspect van een badkamer. De verlichting heeft daar namelijk een bepaalde functie. Het kan bijvoorbeeld handig om fel licht te hebben als je in de spiegel kijkt, bijvoorbeeld bij het schoonmaken van je gezicht of het scheren van je benen of gezicht. Aan de andere kant heb je waarschijnlijk meer behoefte aan een sfeervol lichtje als je in bad aan het ontspannen bent. Wellicht heb je ook al veel natuurlijk daglicht, dus dat is ook iets om rekening mee te houden. Let er daarnaast op dat niet iedere verlichting geschikt is voor een badkamer.

5. Houd de toekomst voor ogen

Het prijskaartje van een badkamer is er niet voor niets: het gaat over het algemeen heel lang mee. Dat is fijn, maar wel iets om over na te denken. Een knalroze badkamer is bijvoorbeeld even leuk, maar word je daar over tien jaar nog steeds blij van? Het veiligst is om voor neutrale kleuren te kiezen. Als je toch graag wat kleur in de badkamer wilt, kun je dat altijd nog aanbrengen met accessoires. Je kunt bijvoorbeeld mooie, gekleurde handdoeken kopen en deze op een prominente plek hangen.

Houd daarnaast bij het kiezen van je badkamer in gedachten dat je leefsituatie mogelijk over een aantal jaar verandert. Wellicht heb je over een aantal jaren wel kinderen of wil je op je oude dag in het huis blijven wonen. Als je je daar nu al op instelt, hoef je niet over enkele jaren weer de boel te verbouwen.

6. Kies een mooi én handig badkamermeubel

Naast het kiezen van een douche en/of bad en wastafel, is ook het badkamermeubel een keuze waar je goed over na moet denken. Niet alleen moet het er goed uitzien, het moet ook handig zijn. Het zou natuurlijk zonde als straks ineens blijkt dat je niet genoeg opbergruimte hebt. Tip: een spiegelkast is altijd een goede manier om twee behoeftes te combineren.