Van de 36 huurappartementen zijn er 12 met 1 slaapkamer die ook bewoond kunnen worden door rolstoelgebruikers. De overige 24 appartementen hebben 2 slaapkamers. De 24 woningen tellen allemaal 3 of 4 slaapkamers. De appartementen staan centraal in het binnengebied en zijn per 9 gegroepeerd. Aan de linker- en rechterzijde van het terrein werden aan elkaar geschakelde eengezinswoningen opgetrokken met daartussen een carport en een buitenberging. Tussen deze woningen en de appartementen werden nog 3 aan elkaar geschakelde eengezinswoningen ingeplant met de tuin eromheen.
Van het speelbosje tot aan Krinkelsbos loopt een horizontale groenas voorzien van 2 wadi’s. Die dienen voor de waterinfiltratie van het verharde terrein en van de daken van de woningen en de appartementen. De groenzone tussen de appartementen is opgevat als een gemeenschappelijke buitenruimte voor de omwonenden. In deze zone zijn ook 2 gemeenschappelijke fietsenbergingen voorzien voor de bewoners van de appartementen.
Het duurzaamheidsverhaal
“Op 20 juli 2018 keurde de Vlaamse Regering het ontwerp van het Vlaams Klimaatbeleidsplan 2021-2030 goed. Dit geeft vorm aan de engagementen van het klimaatakkoord van Parijs om de klimaatopwarming te beperken tot maximaal 2°C en te streven naar 1,5°C. In het Vlaams Klimaatbeleidsplan zijn maatregelen opgenomen voor residentiële gebouwen en specifieke doelstellingen voor sociale huisvesting. De VMSW zal deze maatregelen in nauw overleg met de sector verder uitwerken”, legt Dirk de Kort, voorzitter van De Ideale Woning, uit.Bij de realisatie van het nieuwe woonproject in Essen ging veel aandacht naar duurzaamheid. Alle schuine daken zijn naar het zuiden georiënteerd zodat de plaatsing van zonnepanelen of een zonneboiler met een maximum rendement mogelijk is. Alle platte daken zijn ingericht als uitgestrekte groendaken die niet alleen esthetisch ogen, maar ook een vertragend en bufferend effect hebben op de regenwaterafvoer.
De woningen met een tuin hebben een regenwaterput met regenwaterrecuperatie voor het spoelen van de toiletten en sproeien van de tuin. Voor de gevels viel de keuze op duurzaam geëxploiteerd hout en baksteen, lokaal geproduceerd uit natuurlijke grondstoffen. Het hout, een duurzaam en milieuvriendelijk materiaal, werd hier onbehandeld toegepast.
Per 9 appartementen werd een collectief verwarmingssyteem geïnstalleerd, de zogenaamde combilus. Zo kan hier op een kostenefficiënte manier hernieuwbare energie gebruikt worden. De warmteproductie gebeurt door een combinatie van zonnepanelen en één of meerdere hoogrendement condenserende gasketels. Een zonneboilerinstallatie per woning voorziet alle eengezinswoningen van warm water. De huizen worden verwarmd via een individuele centrale verwarming door middel van een hoogrendement condensatieketel op aardgas.
Archo Architecten uit Antwerpen tekende de plannen voor het nieuwbouwproject in Essen. De bouwwerken werden uitgevoerd door de firma DCA uit Beerse. Aan dit project hangt een prijskaartje van 8,78 miljoen euro. De werken startten in februari 2016. Ondertussen zijn ook de wegenis- en omgevingswerken volledig afgerond.