Isolatie

60% minder energie voor ruimteverwarming nodig

`Waarom is de Toyota Prius succesvol? Daarbij spelen milieuaspecten een rol, zoals de zeer lage CO2-uitstoot. Maar het succes is met name te verklaren vanwege de fiscale financiële voordelen. Laag brandstofgebruik, de wegenbelastingvrijstelling en de lage bijtelling. Het gaat om de combinatie van beide aspecten, milieu en portemonnee. Zo is het ook met woningen die volgens het Energy2020-concept worden gebouwd. Het zijn duurzaam gebouwde woningen en vanaf dag één zijn de woonlasten lager vanwege grote besparing op verwarmingskosten`.
Met dit voorbeeld omschrijft commercieel directeur Emiel Ranzijn (47) de formule van het nieuwe bouwconcept Energy2020, van het gelijknamige bedrijf uit Zaandam. De marktintroductie verloopt voorshands goed, ondanks de economisch mindere tijden. “Met duurzaamheid alleen realiseren we natuurlijk geen volledige marktacceptatie. Dat wordt wél bewerkstelligd als we de toekomstige bewoner kunnen voorrekenen welke besparingen in bouwkosten en energieverbruik hij kan behalen in vergelijking met een reguliere Bouwbesluitwoning”.

Ketensamenwerking

Een Energy2020-woning komt tot stand door verregaande ketensamenwerking tussen Partners van Energy2020. Zij bundelen hun krachten met als doel het realiseren van een uiterst innovatieve, energie-neutrale woning.
Een aantal strategische partners die Energy2020 om zich heen verzameld heeft zijn Recticel Insulation (isolatie), RAB Groep (bouwmaterialen), Zehnder-J.E. StorkAir (ventilatiesystemen), Bijl (architect), Saint Gobain (glas), Paul Stam (aannemer), Sun Projects en Zonnepanelen Op Het Dak.

Voordelen

De bouwtijd is 40-50% korter ten opzichte van traditionele bouwmethoden vanwege het prefab karakter. De materiaalkeuze is zoveel mogelijk cradle-to-cradle, de methodiek die ervan uitgaat dat gebruikte materialen na hun leven in het ene product, nuttig kunnen worden ingezet in een ander product.
Essentieel in het bouwconcept is dat er gekozen is voor staalframebouw. Dat geeft een gewichtsvermindering van zo’n 75 tot 80% ten opzichte van een standaard betoncasco en zorgt voor een uitstekende basis voor goede energieprestaties. Vanwege het luchtdichte ontwerpprincipe en het kwalitatief hoogwaardige isolatiesysteem van Recticel Insulation heeft de woning ruim 60%-75% minder energie voor ruimteverwarming nodig. De benodigde energie wordt natuurlijk bij voorkeur duurzaam opgewekt via zonnepanelen op het dak.
“Het bouwconcept is de laatste twee jaar ontwikkeld en geoptimaliseerd door Energy2020. We werken daarbij samen met de isolatiespecialisten van Recticel Insulation en een ingenieursbureau dat gespecialiseerd is in bouwkwaliteit, bouwveiligheid en bouwfysica”, onderstreept Ranzijn.

Meerdere verwarmingsconcepten

In principe heeft een Energy2020 woning geen gasaansluiting nodig als gekozen wordt voor een ‘all electric’-concept. De hoofdverwarming bestaat dan uit elektrische glasverwarming. Aansluiting op het elektriciteitsnet is natuurlijk wel noodzakelijk voor teruglevering van opgewekte stroom die op dat moment niet nodig is en voor levering op piekmomenten. Maar ook de woning traditioneel verwarmen met gas of op een hybride (gas & elektra) manier is mogelijk.

Productie

De fabricage van de prefab elementen (vloer, gevel, dak) geschiedt op een eigen productiefaciliteit in Susteren (Limburg). Als ‘ruggengraat’ van de prefab elementen wordt lichtgewicht koudgewalst staal gebruikt. Dat maakt de bouwmethode ook zeer geschikt voor renovatieprojecten. Ranzijn verduidelijkt: “Op deze locatie worden de elementen samengesteld en ook de speciale PIR isolatie van Recticel Insulation geplaatst. De verwerking van de isolatie gebeurt onder geconditioneerde omstandigheden waardoor we zekerheid hebben ten aanzien van een perfecte plaatsing. Samen met de uiterst stabiele lambdawaarde biedt dit de toekomstige bewoners, maar ook ons de zekerheid dat de rendementen worden behaald. Dat is natuurlijk essentieel voor het berekenen van de terugverdientijd”.



Projecten

Energy2020 uit Zaandam heeft meerdere projecten op de referentielijst staan. De eerste pilot was een vakantiebungalow in Haaksbergen (Overijssel), het volgende project was de bouw van een monumentale stolpboerderij in Uitgeest (Noord Holland). Dit project komt tot stand in samenwerking met ontwikkelingsbedrijf Noord Holland Noord.
De markt toont veel belangstelling voor de zeer innovatieve bouwmethode en voor de uitzonderlijke ketensamenwerking die eraan ten grondslag ligt. In de afgelopen maanden heeft Energy2020 samenwerkingscontracten getekend met tal van partners.

Tot die partners behoort ook isolatieproducent Recticel Insulation te Kesteren die het isolatiemateriaal Eurothane Silver levert voor het ‘inpakken’ van het stalen frame. Emiel Ranzijn: “Voor dat isolatieproduct hebben we vooral gekozen, omdat de lambdawaarde (de warmtegeleidingscoëfficiënt) ervan niet terugloopt bij langdurig gebruik”. Bovendien staat Recticel Insulation borg voor haar hoge kwaliteit hetgeen wordt bevestigd door het isolatiecertificaat ‘Recticel Insulation Inside’ die men op de projecten afgeeft en de Keymark Certificatie.

Agribusiness

Het contract met Recticel Insulation houdt volgens commercieel manager Roland van der Hoek in, dat Energy2020 samenwerkt met het Recticel-researchcentrum, dat er op commerciële basis gegevens worden uitgewisseld en dat er gezamenlijk gezocht wordt naar nieuwe toepassingsgebieden van Energy2020. Bij dat laatste wordt onder meer gedacht aan de agribusiness.

Zonneweides

Overigens houdt Energy2020 zich niet uitsluitend bezig met het ontwikkelen van duurzame bouwconcepten. Het faciliteren van het opwekken van duurzame energie in het algemeen, via zonnepanelen en kleine stadswindmolens, behoort ook tot deactiviteiten van het bedrijf.
Voorts exploiteert Energy2020 ‘zonnegronden’. Ongebruikte en daarmee onrendabele gronden van gemeenten, provincies, waterschappen of particulieren krijgen weer rendement door er zonne- of windweides van te maken. “We helpen op die manier gemeenten en provincies met het verbeteren van grondposities die door de economische crisis verliesgevend zijn geworden”, licht Emiel Ranzijn tenslotte toe.