Volgens de eerste berichtgevingen zou de federale regering de bestaande regeling voor sloop-en heropbouw in 32 steden en gemeenten uitbreiden naar heel het land. Op zich goed nieuws voor de private bouwheer maar onbegrijpelijk voor de professionele bouw- & vastgoedsector, reageren Bouwunie en de Beroepsvereniging van de Vastgoedsector (BVS).
“Onbegrijpelijk”, zegt Bouwunie-topman Jean-Pierre Waeytens. “Dit betekent dat sleutel-op-de-deurbedrijven, projectontwikkelaars en private investeerders compleet uit de boot vallen”. Uit een bevraging van Bouwunie bij haar woningbouwers, blijkt dat maar liefst 60 procent in de problemen zou komen, mocht het verlaagde tarief enkel voor particulieren gelden. “Voor heel wat van onze leden zou dit een omzetverlies van minstens 1 miljoen euro per jaar betekenen. In dat in tijden waarin de buffers sowieso al op zijn. Dit zal de druppel te veel zijn”, waarschuwt Waeytens. Bouwunie kan ook niet begrijpen waarom de regering haar voorstel voor het btw-tarief zomaar naast zich neerlegt.
De bouworganisatie had voorgesteld om het tijdelijke verlaagd btw-tarief voor sloop- en heropbouw (de coronamaatregel) definitief vast te klikken op 12%. Zonder de beperking dat het over de enige woning moet gaan of dat het enkel voor particulieren zou gelden. Zodat niet alleen sleutel-op-de-deur-bedrijven of projectontwikkelaars, maar ook private investeerders van de maatregel kunnen genieten. De nood aan huurwoningen neemt toe. Door private investeerders toe te laten tot het verlaagde btw-tarief, gaan ze sneller beslissen om een oude woning af te breken om er huurappartementen op te zetten. “Een voorstel op een gouden dienblaadje”, aldus Waeytens. “En bovendien budgetneutraal, want we hadden de regering een voorstel aangereikt om de nodige middelen te vinden. Dat ze dit nu gewoon naast zich neerlegt, daar kan ik niet bij”.
Vanuit de Beroepsvereniging van de Vastgoedsector (BVS) klinkt hetzelfde. "Door de bestaande tijdelijke btw-maatregel stop te zetten ten bate van de professionele sector komt er een rechtstreekse prijsstijging van maar liefst 15% op 01 januari 2024. Wonen in de stad wordt nóg meer onbetaalbaar", zegt Olivier Carrette, CEO van de BVS. Vanuit het oogpunt van duurzaamheid & modernisering van ons verouderd stedelijk vastgoedpatrimonium is dit eveneens een grote stap achteruit … Vele projectontwikkelaars zullen projecten gewoonweg stopzetten en/of on hold plaatsen met alle negatieve gevolgen van dien: tewerkstelling, behoud van stadskankers, prijsstijgingen, huurprijsstijgingen, … De BVS is bereid om een algemeen btw-tarief van 12% toe te passen op afbraak/wederopbouw op gans het grondgebied zoals voorgesteld door Bouwunie.
Meer over Nieuwbouw
Een huis laten bouwen: hoe je energie kan regelen
15 januari 2025Zelf bouwen of verbouwen: slimme besparing of verborgen kost?
14 januari 2025Ten Brinke en inspire* winnen tender Urkersingel in Rotterdam
10 januari 2025Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Elke werkdag het laatste nieuws in uw mailbox!
Aanmelden!Alleen de nieuwsbrief, geen spam